«Προσπαθήσαμε να μη φτάσουμε στο ΔΝΤ αλλά να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές. Δεν το καταφέραμε όμως γιατί οι αγορές έβλεπαν τα ελλείμματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξάνονται και η Ελλάδα ήταν η ακραία περίπτωση. Έπεσαν πάνω της» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή «Αυτοψία» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ!

«Νομίζαμε πως από τις προσπάθειες μας και μόνο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Δεν ήταν έτσι όμως. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ στο τραπέζι. Εμείς ζητούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση. Αυτό έλεγε και ο πρωθυπουργός τότε. Έλεγε παράλληλα, όμως, πως αν η Ευρώπη αρνηθεί να μας βοηθήσει το μόνο που είχε λεφτά ήταν το ΔΝΤ» τόνισε ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε: «Όταν εγώ έλεγα ότι δεν θα πάρουμε μέτρα δεν ήξερα πως το έλλειμμα να αυξανόταν κατά δυο μονάδες. Δεν έχει λογική αυτό που λένε μερικοί πως εμείς φουσκώσαμε το έλλειμμα. Με τρελαίνει αυτή η άποψη.  Δεν είναι δυνατόν να επιδίωκα εγώ να αυτοδιαψευστώ».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Δεν φταίνε ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου για όλα. Έλεος. Η απειλή της χρεοκοπίας τότε θα κατέστρεφε τη χώρα. Θα ήταν σα να ζωστούμε με εκρηκτικά και να απειλούσε να ανατιναχθεί. Ναι, όταν γίνει η έκρηξη θα χτυπήσουν και κάποιοι που θα είναι κοντά. Ο ίδιος, όμως, ο βομβιστής θα εξαφανιζόταν».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τεράστια αύξηση δαπανών και διόγκωση του ελλείμματος κατά τη διετία 2007-2009, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, τονίζοντας πως η τότε κυβέρνηση σκόπιμα είπε ψέματα για το έλλειμμα, παρουσιάζοντας έλλειμμα 6%, την ώρα που αυτό είχε ξεπεράσει βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού το 10%.

Όσο για το αν η αποκάλυψη αυτών των μεγαλύτερων ελλειμμάτων λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα, καθώς έδωσε “πάτημα” στους ξένους να επιβάλουν τα μέτρα που ήθελαν, σημείωσε πως δεν μπορούσε να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία. «Δηλαδή έπρεπε να συνεχίσω να κρύβω τα στοιχεία για το έλλειμμα, να καταθέσω προϋπολογισμό αποσιωπώντας τα στοιχεία για το έλλειμμα, να πω ψέματα στη Βουλη;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος μεγάλος μύθος της κρίσης ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε να συνεχίσει να κρύβει κάτω από το χαλί κάτι τόσο μεγάλο.

Ερωτηθείς για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», τόνισε πως δεν ήταν αυτό το σύνθημα που χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά η διετία 2007-2009, και διευκρίνισε πως η ουσία του συνθήματος αυτού ήταν ότι λεφτά όντως υπήρχαν, αλλά αν μειωνόταν το Δημόσιο, αν αντιμετωπιζόταν η φοροδιαφυγή και αν μειώνοντας οι σπατάλες, όπως έκανε σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως σημείωσε.

«Δε γονάτισε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους Έλληνες, αλλά το γεγονός ότι η χώρα πορευόταν σαν να μην υπήρχε αύριο, εξαιτίας των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε εξάλλου.