Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Νέα Δημοκρατία για την συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και μιντιακών ομίλων.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι η εν λόγω συζήτηση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετρήσει μία κοινοβουλευτική «νίκη» επί του Αλέξη Τσίπρα. Ως εκ τούτου, μετά τη διαρκή κλιμάκωση της εκλογολογίας από τη ΝΔ, στο επιτελείο του προέδρου, που επιστρέφει σήμερα από τη Νέα Υόρκη, ετοιμάζονται για νέα μετωπική επίθεση εφ’ όλης της ύλης στον πρωθυπουργό και επαναδιατύπωση με ακόμα μεγαλύτερο στόμφο του αιτήματος για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες. Στόχος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως τονίζουν συνεργάτες του, να θέσει τον πρωθυπουργό σε ρόλο απολογούμενου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με την εξεταστική να αλλάξει εκ νέου την ατζέντα και όχι να διερευνήσει πραγματικά σε βάθος το ζήτημα. Ωστοσο, υπογραμμίζουν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ κάθε κίνησης που συμβάλλει στη διαφάνεια. Ως εκ τούτου, επί της αρχής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θετικό στη σύσταση εξεταστικής, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις μέχρι να αναγνωστεί το ακριβές κείμενο που θα κατατεθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει το αίτημα για αντίστοιχη Επιτροπή που θα διερευνήσει τα θέματα της οικονομίας (τρίτο μνημόνιο, κλείσιμο τραπεζών και έλεγχοι κεφαλαιακών κινήσεων). Πέραν αυτού, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανοίξει εκ νέου όλα τα ζητήματα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ θα τονίσει και την παραλυτική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού, στρώνοντας ουσιαστικά το έδαφος για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Ασφάλεια και το Προσφυγικό, την οποία έχει αιτηθεί.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρίσκεται και η πορεία της αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το κατά πόσο υπήρξε πρόοδος ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.