Μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, χαρακτηρίζει τα θρησκευτικά κειμήλια, τα οποία, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εκλάπησαν από τη Μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, στο όρος Παγγαίο και εκτίθενται σε μουσείο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στην παλιά βίλα (ντάτσα) του πρώην προέδρου, Τοντόρ Ζίβκοφ, σε περιοχή έξω από τη Σόφια, όπου στεγάζεται το Εθνικό – Εθνολογικό μουσείο της Βουλγαρίας, διαπίστωσε έκπληκτος ότι υπήρχε πλήθος ελληνικών θρησκευτικών κειμηλίων.

Όπως αποκάλυψε, στον πρώτο όροφο του μουσείου και στο δεξί μέρος της αίθουσας, υπάρχουν μεγάλες εικόνες από το τέμπλο, ολόκληρα κομμάτια του τέμπλου, ιερά σκεύη, χειρόγραφα, μοναδικής αξίας -θρησκευτικής, καλλιτεχνικής, ιστορικής- αλλά και οικονομικής, Ευαγγέλια και -όπως είπε- δεν αναφέρεται ότι προέρχονται από το Παγγαίο της Ελλάδας, αλλά από την ανύπαρκτη περιοχή «Κοσινίτσε».

«Εκλάπησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μπορεί να τα παρακρατά η Βουλγαρία και να αρνείται να τα επιστρέψει πίσω. Δεν μπορούν να αρνηθούν, όλα αυτά έχουν ελληνικές επιγραφές εμείς όλα αυτά τα έχουμε αποτυπώσει, γνωρίζουμε τι έχει κλαπεί», επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος κατέθεσε για το συγκεκριμένο ζήτημα και Ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς.