Την προσδοκία να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτιμά ότι οι εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, κόμβο πολιτικών εξελίξεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

«Αυτό που κρίνεται είναι αν, μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικών ακραίας λιτότητας και πρωτοφανούς μεγέθυνσης της ανεργίας από την συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, ο ισπανικός λαός θα επιλέξει να συνταχθεί με τον ελληνικό και τον πορτογαλικό λαό, σε μια πορεία ανάσχεσης της λιτότητας και απαλλαγής από άλλη μια συντηρητική κυβέρνηση-σύμμαχο της γερμανικής και ευρωπαϊκής συντηρητικής ηγεσίας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα επισημαίνει ότι «την περίοδο της κρίσης στην Ισπανία έχουν αναπτυχθεί κοινωνικές αντιστάσεις και κινήματα που συγκέντρωσαν το διεθνές ενδιαφέρον». Όπως εξάλλου υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «από το κίνημα των αγανακτισμένων και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως τα κινήματα για την προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, σημαντικά τμήματα της ισπανικής κοινωνίας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μαχητικά τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, το μονόδρομο της λιτότητας και της καταπάτησης της δημοκρατίας».

«Προσδοκούμε αυτή η λαϊκή και κοινωνική διαθεσιμότητα να μετασχηματιστεί και σε πολιτική στάση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και να βαθύνει το ρήγμα της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόσφατες νίκες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στις δημοτικές εκλογές και ιδιαίτερα οι ιστορικές νίκες των ενωτικών ψηφοδελτίων της ευρύτερης Αριστεράς και των κινημάτων στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη αποτελούν για μας οδηγό και απόδειξη ότι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αλλαγής έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν τις προβλέψεις και να καταγράφουν μεγάλες νίκες, συνδυάζοντας τη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, βασισμένο στον τερματισμό της λιτότητας, την προαγωγή της δημοκρατίας, της εργασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και την προώθηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο» αναφέρει.

«Έχοντας την προσοχή και την ελπίδα μας στραμμένη στις ισπανικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις δυνάμεις που υπερασπίζονται τις παραπάνω αρχές και αγωνίζονται, για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ισπανία και την Ευρώπη. Η νίκη τους θα είναι και δική μας νίκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.