Ανακοίνωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα.

Πέρασαν 37 χρόνια από τότε που η Ελλάδα, με σκληρό αγώνα, αποτίναξε οριστικά τα δεσμά της χούντας των συνταγματαρχών και μπήκε σε μια νέα εποχή δημοκρατίας.

Στην πορεία των ετών αυτών, εμπεδώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας σταθεροί δημοκρατικοί θεσμοί, διευρύνθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας μας με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Η φετινή επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας. Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με δικές μας χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες καθώς και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών, έφεραν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή που έζησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την απειλή της χρεοκοπίας.

Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες.

Τους τελευταίους 21 μήνες όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ. Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις.

Με τις προσπάθειες όλων μας, με την υπομονή και την αφοσίωση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να επουλώσουμε τις πληγές μας, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της συλλογικής προσπάθειας, των αξιών και της προόδου.

Είναι, όμως, πάνω απ’ όλα η ώρα να δημιουργήσουμε και μία ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική δημοκρατία στη χώρα μας, απελευθερώνοντας τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, εφαρμόζοντας παντού την αρχή της διαφάνειας, δημιουργώντας μια κοινωνία και ένα κράτος δικαίου, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη.

Είμαι βέβαιος πως η συλλογική μας προσπάθεια, θα μας οδηγήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ουσιαστικής δημοκρατίας που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.