Πολιτική θύελλα έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι κατασχεμένα πυρομαχικά αντίστοιχα με αυτά της Λεμεσού, που εξερράγησαν προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων, φυλάσσονται σε τέσσερα σημεία της χώρας μας.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αποθηκευμένα και βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας έκανε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή το πρόσφατη τραγωδία στην Κύπρο.

«Ακολουθούμε και τηρούμε πιστά όλους τους διεθνείς κανόνες και όλα τα διεθνή και νατοϊκά πρότυπα στο θέμα, τόσο της φύλαξης, όσο και της διατήρησής τους» επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συνθήκη της Οττάβα για την καταστροφή των ναρκών και υποστήριξε ότι πάνω από 20.000 τόνοι άχρηστων πυρομαχικών του ΓΕΣ είναι αποθηκευμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ θα έπρεπε να επισπευθούν οι εργασίες καταστροφής τους.

«Είστε παραπληροφορημένη» είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η σύμβαση της Οττάβα κυρώθηκε το 2002 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2004, με τον απαράβατο όρο να καταστραφούν όλες οι νάρκες εντός 4ετίας, η προηγούμενη κυβέρνηση έως το 2008 δεν έκανε τίποτα.

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στο τρόπο που λειτούργησε η δημόσια επιχείρηση Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την οποία κήρυξε έκπτωτη, εφαρμόζοντας τον νόμο, γιατί αθέτησε τις υποχρεώσεις της και επέλεξε αντί να συμμετάσχει στην διαδικασία, να παίξει ρόλο «κακού ατζέντη». Συμπλήρωσε ότι θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες τιμές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει τελειώσει το θέμα αυτό και μέσα στο 18μηνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταστροφής.