Το κατώφλι του Αρείου Πάγου θα περάσει την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της διπλής έρευνας που διενεργείται σχετικά με τις καταγγελίες του ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του και πως πολιτικά στελέχη  του κυβερνώντος κόμματος είχαν επαφές  με υποδίκους και καταδικασμένους για τρομοκρατία.Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, ερευνά παράλληλα και όσα αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά των υπουργών Ν. Παρασκευόπουλου και Ν. Τόσκα για τη διαρροή των εγγράφων με συνομιλίες στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποδίκου ως μέλους των Πυρήνων της  Φωτιάς.

Στην αρχική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη είχε ζητηθεί να ερευνηθούν εκ νέου παλαιότερες υποθέσεις που αφορούσαν επιθέσεις σε βάρος του κ. Πανούση και να συσχετιστούν οι εν λόγω δικογραφίες με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της  κατάληψης του  Πανεπιστημίου Αθηνών (18.2.2009) και τον τραυματισμό του πρώην υπουργού  καθώς η επίμαχη δικογραφία  έχει τεθεί στο αρχείο  και δεν μπορεί να ανασυρθεί, αφού τα όποια πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα είχαν ενδεχομένως διαπραχθεί , έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της 5ετίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της έρευνας που  διενεργεί ο κ.   Δασούλας,  είναι η διακρίβωση τυχόν ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων η βία κατά πολιτικού ή της κυβέρνησης το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, παράνομη βία κ.α.

Η δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την μηνυτήρια αναφορά των δύο υπουργών  έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της γνησιότητας των επίμαχων εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τις καταγγελίες Πανούση.

Στην  περίπτωση να διακριβωθεί η γνησιότητά τους θα διερευνηθούν αδικήματα όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας με βάση ειδικό νόμο που αφορά τους υπαλλήλους της ΕΥΠ (πλημμελήματα) ενώ θα διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες εκείνων που έκαναν  χρήση αυτών των εγγράφων.