Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο ηγέτης των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών (ALDE), Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 13:00. Οι δύο άντρες αναμένεται να μιλήσουν για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και το ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της βοήθειας της Ελλάδας.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο Φέρχοφστατ τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων είπε επίσης ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ε.Ε. δεν είναι πάντα εύκολο να υλοποιηθούν, αλλά είναι απολύτως αναγκαίες για να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ο βέλγος πολιτικός ήταν επικριτικός σχετικά με το ρόλο της Ε.Ε. στο προσφυγικό.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της αδράνειάς μας. Το σύστημα του Δουβλίνου, στο οποίο αυτοί που ζητούν άσυλο πρέπει να κάνουν αίτηση στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής, έχει αποτύχει. […] Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και Ακτοφυλακή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη της υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων της. Πρέπει να δεχτεί βοήθεια και από άλλες χώρες