Για θετική κριτική της Ρένας Δούρου αναφορικά με τη διάταξη για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε για το θέμα: «Κατ’ αρχάς, η κυρία Δούρου έκανε μια θετική κριτική, ως όφειλε, πολύ σωστά. Τη λάβαμε υπόψη μας και ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο άρθρο 31. Αυτή είναι η δημοκρατία και ο διάλογος και αυτό κάναμε και αντιδράσαμε άμεσα. Είχε ένα δίκιο η κυρία Δούρου και (το λάθος) δεν έγινε εκ παραδρομής. Να αποφασίσουμε τι θέλουμε: έχουμε ήδη με τον υπάρχοντα νόμο τα Περιφερειακά Σχέδια, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Εθνικό Σχέδιο και είναι υποχρεωτικό αυτό, δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν γίνεται να έρθει μια Περιφέρεια και να κάνει ένα σχέδιο 900 εκατ. ευρώ που είναι όλος ο εθνικός προϋπολογισμός από το ΕΣΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Πολύ απλά το λέω. Τι θα γίνει; Θα τα πάρει όλα εκείνη, επειδή πρόλαβε; Άρα, πρέπει να υπάρχει μια Αρχή που θα πιστοποιεί αν είναι εναρμονισμένο (το Σχέδιο) ή δεν είναι. Εκείνο που είχε δίκιο η κυρία Δούρου είναι ότι δεν μπορεί να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων. Είχε μπει η λέξη «σύμφωνη» που δημιουργούσε μια αντίδραση. Την καταργήσαμε και έχουμε τη γνώμη των Γενικών Γραμματέων, που δεν είναι δεσμευτική. Το διαπιστώσαμε με την κριτική που έγινε και το αφαιρέσαμε, τόσο απλά. Από εκεί και κάτω, διαπιστώσαμε ότι η τελική ΚΥΑ της έγκρισης, των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αφορά μόνον την τυπική νομιμότητα, δηλαδή το ουσιαστικό να γίνει σωστά και η εναρμόνιση.

Δεν θα πάμε να μπούμε στα τσανάκια της Περιφέρειας και να τους πούμε εμείς τι θα κάνουν. Έχουν την αυτοτέλειά τους, στα δύο ζητήματα της εναρμόνισης και της τυπικής νομιμότητας, ως οφείλουμε, δηλαδή. Π.χ. να μην κοστίζει ένα έργο τεράστια».

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στο γήπεδο της ΑΕΚ, παρατηρώντας: «Για μένα, στο βαθμό που η υπόθεση πήγε στο ΣτΕ και απεφάνθη, από τη δική μας τουλάχιστον μεριά περιμένουμε τα τελικά σχέδια, για να δούμε αν είναι συμβατά με τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ’ εμάς. Αν δεν δω αυτό που θα έρθει στο υπουργείο μας να πάρει έγκριση… Θέλω να είμαι φειδωλός. Θα το δω και θα σας πω αν είναι ή δεν είναι συμβατό. Εμείς, δεν καθυστερούμε κάτι από την πλευρά μας και δεν είναι θέμα διστακτικότητας. Δεν είναι στα χέρια του υπουργείου αυτή τη στιγμή η υπόθεση».