Να αποσυρθεί άμεσα από το πολυνομοσχέδιο τροπολογία για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) διάταξη που δυναμιτίζει την αυτοτέλεια της λειτουργίας των Περιφερειών και περιπλέκει ένα δρομολογημένο, ήδη, ζήτημα το οποίο άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος, ζητά η Περιφέρεια Αττικής.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4042/12 με το άρθρο 31 στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργεί σοβαρό, τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα, όσον αφορά στην έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει η Περιφέρεια η συμπλήρωση – τροποποίηση που «επιχειρείται, να περάσει ως επείγουσα, ενώ δεν έχει ζητηθεί από κάποιον αιρετό φορέα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΔΣΑ των Περιφερειών, εισάγει μία ακόμη φάση έγκρισης (από δύο υπουργεία) προσθέτοντας γραφειοκρατία με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, καθιστά τα Περιφερειακά Συμβούλια από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς – διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς.

Υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, προσθέτει η Περιφέρεια, έναντι της κεντρικής εξουσίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ.

Σε ό,τι δε αφορά το τυπικό πρόβλημα, ενημερώνει ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει εδώ και ένα χρόνο μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζοντας τις βάσεις για ένα οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο και με δημόσιο χαρακτήρα μοντέλο. Ένα μοντέλο πλήρως εναρμονισμένο στις επιταγές της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας. Επιταγές που αποτυπώνονται στη δεύτερη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΣΔΑ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, τη Διαλογή στην Πηγή, στην κομποστοποίηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι η προωθούμενη τροπολογία σχετικά με τα ΠΕΣΔΑ δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη, αντιθέτως περιπλέκει τις διαδικασίες και περιθωριοποιεί το ρόλο της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.