Στη Βουλή θα προσέλθει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και στις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ενώ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο κ. Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «πιθανούς επιβαρυντικούς για την χώρα όρους που έχουν αποκρυπτεί».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι «ο Πρωθυπουργός δεν είπε σε τι ακριβώς συμφώνησε και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα, τα Εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες» και μεταξύ άλλων ρωτά ποια είναι η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής –μεταναστευτικής πολιτικής, αν η συμφωνία αποτρέπει τα άλλα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας, που ακριβώς θα εγκατασταθούν οι πέραν των 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες και πως θα λειτουργήσει το επίδομα ενοικίου σε άλλους 20.000 καθώς επίσης τι περιλαμβάνουν οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις με την Τουρκία».

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Κείμενο της Συνόδου για το προσφυγικό είναι ασαφές και η δήλωση που κάνατε αμέσως μετά φαίνεται να αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήσατε. Δημιουργείται έτσι μια κατάσταση που προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Μια κατάσταση που μπορεί να επιφυλάξει σοβαρούς κινδύνους.

Στις 16 Οκτωβρίου, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό, δηλώνατε ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλούσε για δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Χθες (25 Οκτωβρίου) μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών που βρίσκονται στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, μιλήσατε για παράλογες προτάσεις τις οποίες απορρίψατε. Δεν είπατε, όμως, σε τι ακριβώς συμφωνήσατε και ούτε ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες, αυτή η συμφωνία σας.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των 17 σημείων της Συνόδου υπάρχουν σοβαρές ασάφειες, κενά και αντιφάσεις προς σε όσα είπατε.

Ενδεικτικά, επισημαίνονται:

Α. Στη δήλωσή σας είπατε ότι απορρίψατε τη δυνατότητα μιας χώρας να απαγορεύει τη διέλευση που θα εγκλώβιζε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα. Στο σημείο 3, όμως, του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται επί λέξει ότι «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής».

Β. Στη δήλωσή σας είπατε ότι αποτρέψατε «τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50.000 προσφύγων». Στο σημείο 5 του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται ότι δεσμευτήκατε να υποδεχτείτε 30.000 συν τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Γ. Στη δήλωσή σας είπατε ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική ακτοφυλακή» και ότι ο καθένας θα περιπολεί «στα χωρικά ύδατα τα οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει». Στο σημείο 13 του κειμένου της Συνόδου υπάρχουν πολλές και ασαφείς δεσμεύσεις.
Κατόπιν αυτών, κύριε Πρωθυπουργέ καλείστε να απαντήσετε:

1. Ποια η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής –μεταναστευτικής πολιτικής;

2. Με βάση τη συμφωνία, μπορούν τα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους και οι πρόσφυγές και μετανάστες να εγκλωβιστούν στη χώρα μας;

3. Που θα εγκατασταθούν οι πέραν των 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες;

4. Τι ειδικότερα σχεδιάζετε όταν μιλάτε για επιδότηση ενοικίου σε 20.000 πρόσφυγες και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό;

5.Πως γίνεται στην αρχή να μιλάτε για προσωρινή φιλοξενία και στη συνέχεια για ένταξη στον κοινωνικό ιστό;

6.Τι ακριβώς εννοείτε μιλώντας για επιχειρησιακό συντονισμό ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής;

7. Τι ακριβώς ζητήσατε από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού;»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.