Ολοήμερη θα είναι την Τετάρτη η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θα μείνουν στην Αθήνα έως και την Παρασκευή, ενώ θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Η τρόικα που έγινε κουαρτέτο βλέπει καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα πριν ακόμα ξεκινήσει η ουσιαστική αξιολόγηση που θα άνοιγε τον δρόμο για την καταβολή των 2 δισ. ευρώ.

Εύλογη ανησυχία προκαλεί η αναβολή του σημερινού EuroWorking Group καθώς η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο το 30% των 49 προαπαιτούμενων.

Η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο θα είναι σήμερα ολοήμερη. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6 το απόγευμα. Σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών -Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις,ενώ τα υπόλοιπα 33 θα πρέπει να τα έχει καλύψει το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν η Αθήνα θέλει να εκταμιεύσει τα δύο δισεκατομμύρια και να ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας.

Όπως είναι εμφανές η ώρα υλοποίησης του νέου μνημονίου έφθασε και η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά πιεστικό κλίμα που διαμορφώνουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ καθυστερεί  έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην Παιδεία, τους αγρότες, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία αλλά και τη φορολόγηση των ενοικίων. Μεγάλο αγκάθι είναι η εύρεση 2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις.

Αναβάλλεται το EuroWorking Group

Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους Θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την επίμαχη δέσμη προαπαιτούμενων, αναμένεται να κριθεί την επόμενη εβδομάδα.