«Είναι ευθύνη της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Αναζητούμε τις ταχύτητες που πρέπει να διαπερνούν τις πρωτοβουλίες μας, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας, που με βάση τους ειδικούς απορροφά το 6 με 7% του ΑΕΠ, και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο που μας χωρίζει από τις άλλες προηγμένες χώρες», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι σε λίγο χρόνο η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη, με βάση την εμπειρία από τις αδυναμίες και τα κενά που έχουν προκύψει κατά τη εφαρμογή του. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι θα αξιοποιηθούν και οι ιδέες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι «είναι απόλυτη η ανάγκη αναθεώρησης ή συμπλήρωσης και βελτίωσης του Καλλικράτη, έτσι ώστε και οι Δήμοι να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να φύγουν οι μπελάδες από το κεφάλι του υπουργείου, που είναι άνευ λόγου».

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δεν ξεχνάει τη δέσμευση που είχε αναλάβει για τη ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι παραμένει ένα «στοίχημα» γι’ αυτόν και θα το προωθήσει και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Στην ανάγκη ανέγερσης του παιδιατρικού νοσοκομείου αναφέρθηκε και ο δήμαρχος. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστη έκπληξη» τη συνάντησή τους και τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λέγοντας πως «δεν μας έχει συνηθίσει το κεντρικό κράτος σε τέτοιου είδους συνεργασίες».

Για το θέμα των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν θέλει να ανοίξει τώρα κουβέντα και σημείωσε: «Είναι ζητήματα που θέλουν μια προσεκτική και νηφάλια διαχείριση». Ζήτησε να ομονοήσουν κόμματα και φορείς και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει σωφροσύνη και στους Αμερικανούς και στους Ρώσους και στους Ευρωπαίους, γιατί το θέμα πρέπει να λυθεί στην πηγή του.

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και θα καθιερώσει θεσμικά τέτοιου είδους συναντήσεις. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου συζήτησε για τις αρμοδιότητες που θα έχει η Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ. «Δεν χρειάζεται το Αθηναϊκό κράτος να κρατά υπογραφές που μπορούν να μεταφερθούν και να αποκεντρωθούν εδώ. Νομίζω ότι σε πάρα πολλά ζητήματα, με πρακτικό τρόπο, χωρίς μεγάλες κουβέντες, χωρίς πομπώδεις δεσμεύσεις, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, γιατί κοινό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί, να αναπτυχθεί αυτή η ευρύτερη περιοχή της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τόνισε ότι είναι «ευτυχές» το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τόσο γρήγορα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνεργασίες με δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης και διοικήσεις φορέων που εποπτεύει το υπουργείο του.