Αποσταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας το 1ο εξάμηνο του 2015, διαπιστώνει η ΝΔ με βάση την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η οικονομία επέστρεψε σε πρωτογενή ελλείμματα και εκτιμά ότι είναι ανέφικτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, παρά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ύψους 8 δις ευρώ τη διετία 2015-16. Επ’αυτού σημειώνει ότι τα φορολογικά έσοδα αυτό το εξάμηνο παρουσιάζουν υστέρηση 2,4 δις ευρώ από τους στόχους, ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν από το Μάρτιο πρωτογενή ελλείμματα που διευρύνονται υπερβαίνοντας το 1 δις ευρώ, και ότι η «εσωτερική στάση πληρωμών» ξεπερνά τα 4 δις ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση μετά την ανάκαμψη του 0,8% το 2014 και προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.

«Συμπερασματικά, η οικονομία τους τελευταίους 6 μήνες, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης έκανε αναστροφή και μπήκε σε «καθοδικό σπιράλ» μεγάλης κρίσης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι η επιστροφή στην ύφεση καθιστά αδύνατη την επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων στόχων και νέος, μεγάλος εξωτερικός δανεισμός για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών, ο οποίος συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο.

«Τώρα, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, καλούνται να αφήσουν τα παίγνια σκοπιμοτήτων και να αναλάβουν άμεσα και επί της ουσίας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Θα είναι τραγικό η χώρα να συνεχίσει επί μακρόν να πληρώνει το κόστος των εσωτερικών διευθετήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο συντονιστής Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.