Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα στο μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, κυριαρχεί ως πρώτη είδηση, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, σε όλα τα ωριαία δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και ήταν πρώτο θέμα στο πρωινό δελτίο της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, ενώ δεσπόζει πρωτοσέλιδα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων.

Όπως επισημαίνεται στα ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων, στο διάγγελμα του – «που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, και του οποίου είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου»- ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί, χωρίς εκβιασμούς, στη βάση του Συντάγματος και της δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, να αποφασίσει εάν αποδέχεται την πρόταση των διεθνών πιστωτών.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η σχετική είδηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, που συμπληρώθηκε με ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία τονίστηκε ότι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου είναι θετικές,ενώ παρουσιάστηκαν σύντομες τοποθετήσεις πολιτών ως προς το δημοψήφισμα και την σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας», τιτλοφορεί το πρώτο δημοσίευμα στις ηλεκτρονικές της σελίδες η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός και όχι η κυβέρνηση, καλείται να δώσει απάντηση στην πρόταση των δανειστών.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η εξαγγελία δημοψηφίσματος δεν έρχεται αναπάντεχα, καθώς ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του το Μάιο, είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποφασίσει για συμφωνία πέραν της εντολής που είχε λάβει στις εκλογές της 25 ης Ιανουαρίου και τώρα στη βάση αυτή δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τους Μέρκελ και Ολάντ.

Στο δημοσίευμα- στο οποίο υπάρχουν αναφορές στις σχετικές προβλέψεις στο Σύνταγμα της Ελλάδας όπως επίσης και στα τέσσερα προηγούμενα δημοψηφίσματα που είχαν διεξαχθεί στη χώρα μεταπολεμικά- σημειώνεται ότι η απόφαση για δημοψήφισμα φαίνεται να ανησυχεί κάποιους, κυρίως τους ηλικιωμένους Έλληνες πολίτες, όμως οι νέοι φαίνεται να στηρίζουν τον πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε», έχοντας ως τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αποφασίσουν οι Έλληνες για το πρόγραμμα λιτότητας», αναφέρει ότι, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν εάν η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί το πρόγραμμα λιτότητας των πιστωτών, από τους οποίους ο ίδιος ζήτησε παράταση του προγράμματος για μερικές ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα, ενώ πολλοί υπουργοί σε δηλώσεις τους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο τάχθηκαν σαφώς κατά της πρότασης των θεσμών.

Στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματός της η εφημερίδα «Κουρίρ» αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα αποφασίζει για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο διάγγελμά του ότι στην κυβέρνηση τέθηκαν τελεσίγραφα που δεν συνάδουν με τις αξίες της Ευρώπης και τώρα ο λαός, χωρίς εκβιασμούς, καλείται να αποφασίσει εάν μπορεί να δεχθεί τις προτάσεις των εταίρων της Ευρωζώνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.