«Προτιμώ έστω και μια κακή συμφωνία από το να είχαμε ρήξη και η χώρα να βρισκόταν εκτός ευρώ. Τότε θα μιλάγαμε για μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα. Ως ΝΔ θα το συζητήσουμε, θα δούμε με ποια διαδικασία θα έρθει στη Βουλή. Για μας υπάρχουν πολλά σημεία κριτικής, αλλά προτιμούμε φυσικά να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη” δήλωσε ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «ΕΡΤ-Ενημέρωση» και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Πρόκειται μάλλον για μια συμφωνία προσωρινή, εμβαλωματική – θα δούμε αν συμμετάσχει το ΔΝΤ, ποιο χρονικό ορίζοντα θα έχει – που διατηρεί το νέφος της αμφιβολίας πάνω από τη χώρα, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της εμπιστοσύνης και παραμένει ως θέμα στην συνείδηση των αγορών και των επενδυτών.

« Παρότι είναι χαμηλότεροι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα μέτρα είναι βαρύτερα. Έχει εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, η οικονομία πέρασε από την ανάπτυξη στην ύφεση και έτσι χρειάζεται τελικά να πάρουμε βαρύτερα μέτρα. Αυτό είναι που μετράει στον κόσμο. Δεν πρόκειται να αισθανθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αισθανθεί τα χρήματα που θα φύγουν από την τσέπη του σε φόρους, σε εισφορές κλπ.» σχολίασε ο βουλευτής και συνέχισε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά. «Σαν να μην έφτανε που η οικονομία ξανακύλησε στην ύφεση όλους αυτούς τους μήνες, το 93% των μέτρων είναι φόροι και εισφορές. Αυτά όλα θα φύγουν από την οικονομία και θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και, βεβαίως, οι φόροι δεν αφορούν μόνο τους πλουσιότερους και τις επιχειρήσεις. ΦΠΑ που είναι ο βαρύτερος φόρος, 1,8 δισ. ευρώ (ή 1,4 δισ. κατά την κυβέρνηση), αφορά τα λαϊκά στρώματα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.