«Αντίποινα» της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση Καραµανλή για το ΝΑΤΟΪΚΟ «βέτο» του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓ∆Μ ήταν το «κόψιµο» της Ελλάδας από το πρόγραµµα visa – waiver (κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που επτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές.

Όπως παραδέχεται σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, η οργή της κυβέρνησης Μπους «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα».

Προκύπτει ακόµη ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέµβριο του 2009 µε αµερικανική πίεση µια σειρά «αµφιλεγόµενων νοµικά συµφωνιών» –όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη – για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληµατιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσµα. Όπως δημοσιεύουν «τα Νέα», οι Αµερικανοί προτίµησαν να µη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν.∆., παρά τις διαµαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών,η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το «δώρο» θα πήγαινεστην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa – waiver από το 1999 και ότι τα προβλήµατα ασφαλείας καιη έλλειψη βιοµετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις µετά την 11η Σεπτεµβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για είσοδο στο πρόγραµµα το 2005 και ότι η ειδική οµάδα που επισκέφθηκε τηνΕλλάδα το 2007 την αξιολόγησε θετικά. Ωστόσο, το θέµα παρέµενε σε εκκρεµότητα λόγω «πολιτικών και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων».