Ο αγώνας για να αφήσουμε πίσω μας τον παλαιό κόσμο θα είναι μακρύς και δύσκολος και θα αντιμετωπίσουμε πολλά, αλλά από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΝΔ για το χρέος και το έλλειμμα, τονίζοντας ότι «όσοι ασκούν κριτική για τον μηχανισμό στήριξης, ας μας πουν την πρότασή τους».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα αυτό που ονόμασε «παλαιό κόσμο». Είπε ότι κυριαρχούσε η διαφθορά και το ρουσφέτι, ότι η δύναμη των παιδιών μας δεν ήταν η αξία τους, αλλά «το ποιον ξέραμε και τι του τάζαμε».

«Εμείς φτιάξαμε αυτόν τον κόσμο, αλλά εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε να τον αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χρέος της χώρας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνησή της διπλασίασε τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την ΕΕ ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επίτευξη συμφωνίας στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής, ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Παπανδρέου είπε ότι «η δικιά μας η φυγή δεν είναι ούτε οι εκλογές ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο μας όπως έκανε η ΝΔ. Η δικιά μας η φυγή είναι φυγή προς τα εμπρός».

Σε μία έμμεση αναφορά του στα προβλήματα αποδοτικότητας και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού, αλλά ενυπάρχουν σε ένα σύστημα φέουδων που είχαν διαμορφωθεί στο κράτος», ενώ συμπλήρωσε: «Και λάθη θα γίνονται και εντάσεις θα υπάρχουν αλλά παραμένουμε σταθεροί και προχωράμε μπροστά. Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όλων».