Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το πρωί.

Τα μηνύματα πίσω από τον ανασχηματισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ξεκαθάρισε ότι «έλαβε το μήνυμα των πολιτών». Το μήνυμα της κάλπης μεταφράστηκε από τον πρωθυπουργό ως: «Σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».
Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τον ανασχηματισμό για μια «δυναμική επανεκκίνηση». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα»

Τι σηματοδοτεί το νέο κυβερνητικό σχήμα; Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια». Αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα δηλαδή. «Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά, με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027».

Θεόδωρος Λιβάνιος

Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός προχωρά στην αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου από αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών σε υπουργό, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης
Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης

Νίκη Κεραμέως

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας. Στη θέση του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος έδινε μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης

Τάκης Θεοδωρικάκος

Αλλαγές υπάρχουν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία. Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αξιοποιούνται πρόσωπα από τη γαλάζια ΚΟ

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης
Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας, όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα.