«Χαίρομαι που σας κάνω ποδαρικό και θα είμαι γουρλής». «Δεν ξέρω», είπε, «πως ξεκίνησε η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από τον πατέρα μου είχε ξεκινήσει και κάποια στιγμή συμπαρέσυρε κι εμένα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη φήμη που τον ακολουθεί στην ιστοσελίδα Sport24.gr.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια εξαιρετική χρονιά για τον επαγγελματικό αθλητισμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε δυο ελληνικές ομάδες στον τελικό του Final 4. Ειδικά για το πρωτάθλημα της Superleague ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν εξαιρετικό και ανταγωνιστικό. «Ο πρωταθλητής άλλαξε τρεις φορές σε ένα ημίχρονο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε με άλλες συνθήκες από αυτές που ξεκίνησε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και η εικόνα που αποκόμισα ως πρωθυπουργός και φίλαθλος ήταν εικόνα που έμοιαζε περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα».

Τόνισε ακόμα ότι είμαστε μια χώρα που δεν αθλούμαστε όσο θα έπρεπε και έχουμε μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για τη βία στα γήπεδα είπε: «Έχουμε όλοι τραυματιστεί πολλαπλά από εικόνες του παρελθόντος, με εικόνες πολύ σκληρής βίας. Το είδαμε με τη δολοφονία Λυγγερίδη και φιλάθλων τα τελευταία χρόνια».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα, να βάλει τάξη με όλα τα μέσα στη διάθεσή της. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φίλαθλοι θέλουν να δουν την ομάδα τους και αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αυστηρότητά τους, λέγοντας: «Είχαμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και καλές διαιτησίες. Το VAR έχει αλλάξει πολλά. Δεν είναι λύση να φέρνουμε μόνο ξένους διαιτητές – πρέπει να οικοδομήσουμε στη δημιουργία ελλήνων διαιτητών. Ωστόσο, ως λύση οι διαιτητές από το εξωτερικό έλυσαν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αντικειμενικής διαιτησίας».

Για τις πρόσφατες συλλήψεις με αφορμή τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Δεν γίνεται να υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις στα γήπεδα. Η ΕΛ.ΑΣ. με εχεμύθεια έχει θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης το ανακριτικό υλικό. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Η εποχή που εγκληματικές οργανώσεις/δήθεν φίλαθλοι δημιουργούσαν καταστάσεις τις έχουμε αφήσει πίσω μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα: «Πάνω στα κεκτημένα του φετινού πρωταθλήματος να οικοδομήσουμε, να χτίσουμε και να έχουμε το καλύτερο επόμενο πρωτάθλημα. Να πηγαίνεις με το παιδί σου σε μια γιορτή και όχι σε αρένα. Τελειώνουμε πια με αυτές τις πρακτικές και δεν θα κάνουμε πίσω και θα φτάσουμε όπου πρέπει να φτάσουμε».

Για γήπεδο ΠΑΟΚ και τελικό Κυπέλλου

Για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είπε: «Για τον ΠΑΟΚ η πολιτεία έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί για το ζήτημα της χρήσης γης γύρω από την Τούμπα. Απομένει στον επενδυτή να κάνει πλέον κίνηση, για να φτιαχτεί το νέο γήπεδο».

«Θέλουμε να κάνουμε με το ΣΕΦ και τη διοίκηση του Ολυμπιακού ό,τι κάναμε με το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό», είπε για το γήπεδο μπάσκετ του Ολυμπιακού, ενώ για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο τόνισε: «Η πρότασή μας είναι ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ και με φιλάθλους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπαιζε βόλεϊ στα Χανιά

Απαντώντας σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πάντα του άρεσε ο αθλητισμός και έκανε διάφορα σπορ, όπως και τώρα. Θυμήθηκε ότι ως παιδί αγαπούσε το ποδόσφαιρο και απέκτησε και επαφή με το NBA, με κασέτες τότε. Είχα ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο.

Αποκάλυψε ότι ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έπαιζε βόλεϊ στα Χανιά σε νεαρή ηλικία.

«Ο πατέρας μου έπαιζε βόλεϊ στα Χανιά. Δεν βλέπαμε μαζί αθλητικά. Είχαμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά, δεν τους ενδιέφερε ο αθλητισμός. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από τα 14-15 ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι, και παίζοντας και βλέποντας».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ στις υποδομές, όχι μόνο στο ΟΑΚΑ αλλά και σε στάδια και προπονητήρια στην περιφέρεια. «Με προβληματίζει η κατάσταση που βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολεία. Μπορούμε να παρέμβουμε και έχουμε δει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στις υποδομές».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σχολίασε: «Εγώ τον ξέρω. Δεν θα μιλήσω για τον Γιάννη ως αθλητή – έχει κάνει πράγματα εκπληκτικά. Όσο καλός αθλητής είναι τόσο μετρημένος είναι στην προσωπική του ζωή, και (σ.σ. θέλει) να βελτιώνεται συνεχώς. Οικογενειάρχης και Έλληνας που αγαπάει βαθιά την Ελλάδα. Δύο φορές MVP, πρωταθλητής στο NBA. Αν είσαι αθλητής, ξέρεις τι σημαίνει πόνος, και ο Γιάννης έβαλε το κορμί του πάνω από την ομάδα και δεν το κάνουν όλοι. Μακάρι να τον έχουμε μαζί μας στο προολυμπιακό».

Για τον Γιάννη Ιωαννίδη είπε: «Ήμασταν μαζί στη Βουλή, ήταν και προπονητής στην ομάδα μπάσκετ εκεί. Και αυτός, ως προπονητής, ήξερε να προετοιμάζει τις ομάδες για τους μεγάλους αγώνες. Ωραίος άνθρωπος».

Για την εθνική του 1987 σχολίασε: «Εκεί ήμουν μέσα, 19 ετών. Καθόμουν σε μια θέση κοντά στο παρκέ, εκεί που ο Καμπούρης εκτέλεσε τις βολές. Για μένα είναι κορυφαία στιγμή, γιατί μας άλλαξε πίστα. Ήταν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι για εμάς τους μπασκετικούς».

Όσο για τον Νίκο Γκάλη, είπε: «Ήταν το κάτι άλλο. Έχω κάνει κοπάνα από το σχολείο, για να πάω στο Αλεξάνδρειο, για να τον δω. Ήξερες τι θα έκανε, αλλά δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. Άλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο το μπάσκετ. Ο Γκάλης ήταν το τελείως διαφορετικό».

Η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και το 90% ιδρώτας – Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα

Για το πώς διαχειρίζεται το άγχος του πριν από μια συνάντηση με κάποιον ηγέτη ο πρωθυπουργός είπε: «Όσο περισσότερη εμπειρία έχει κάποιος τόσο καλύτερα το διαχειρίζεται. Πάντα πρέπει να υπάρχει άγχος, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση και μας κάνει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Είναι πολύ αλαζονικό να πιστεύεις ότι θα μπεις και, επειδή είσαι παιχταράς, όλα θα γίνουν όπως θέλεις. Η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και το 90% ιδρώτας. Ειδικά όταν εκπροσωπώ τη χώρα στο εξωτερικό, πρέπει να είμαι έτοιμος και ψυχολογικά και να έχω διαβάσει τους φακέλους μου και να έχω προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια. Πώς πρέπει να απαντήσω. Όχι πολύ διαφορετικό από όσα έκανε ένας παίκτης.

«Στα υπουργικά συμβούλια έχουμε και διαφωνίες, δεν είναι διακοσμητικά. Είναι ένα συλλογικό όργανο της κυβέρνησης, έχουμε ανταλλαγή απόψεων, αλλά όχι, δεν έχει γίνει ροντέο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ερώτηση αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζόρνταν, που είχε πει «εγώ θα φύγω, όταν είμαι στην κορυφή», είπε: «Ο πολιτικός μπορεί να επιλέξει πότε θα φύγει ο ίδιος, αλλά κατά κανόνα το επιλέγουν οι πολίτες. Δύο τρόποι υπάρχουν να φύγεις από την πολιτική: ή να το επιλέξεις εσύ ή να το επιλέξουν οι πολίτες. Και επειδή ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει, αυτός έχει και τον πρώτο λόγο τελικά, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα πολιτικών που παρέμειναν στην πολιτική πιο πολύ απ’ ό,τι τελικά θα έπρεπε.

Εγώ δεν ξέρω πόσο θα είμαι ακόμα στην πολιτική. Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα, αλλά ξέρω ότι θα υπάρχει μια ζωή μετά την πολιτική -γερός να είμαι, καλά να είμαστε-, ότι θα υπάρχουν και πράγματα, τα οποία μπορώ να κάνω μετά την πολιτική, πολύ ενδιαφέροντα, έξω από την πολιτική, και τα οποία νομίζω θα μου δώσουν μεγάλη χαρά.

Άρα δεν θεωρώ ότι η ζωή μου, η επαγγελματική μου ζωή, τελειώνει με το τέλος της πολιτικής μας καριέρας. Το ίδιο πρόβλημα νομίζω το έχουν και αθλητές. Οι μεγάλοι αθλητές, τους βλέπεις, ξαφνικά τελειώνει η καριέρα τους και πέφτουν σε μια κατάθλιψη. Δεν έχουν σκεφτεί την επόμενη μέρα.

Προβλέψεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία να υπάρχουν δύο ελληνικές ομάδες στο Final Four και, μάλιστα, δύο ομάδες με διαφορετικό σημείο αφετηρίας. «Ο Ολυμπιακός, μια πιο στρωμένη ομάδα. Παναθηναϊκός, προτελευταίος πέρσι, μεγάλο comeback. Εγώ να σταθώ σε κάτι που είπε ο coach Μπαρτζώκας: «Αυτά τα ματς είναι και πολύ θέμα τύχης». Ο Ολυμπιακός έχασε μια Euroleague σε ένα σουτ.

Λίγο μαρκάρισμα, λίγο άμυνα, ανταγωνιστικά πιστεύω ότι θα είναι τα ματς. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι υπάρχει εμπειρία και ψυχολογία και στις δύο ομάδες. Ο μεν Ολυμπιακός με μεγαλύτερη ίσως εμπειρία τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός με φοβερό momentum και με μία ομάδα που νομίζω ότι και οι δύο πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν οποιονδήποτε. Θα ήταν πραγματικά καταπληκτικό να έχουμε έναν ελληνικό τελικό. Αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι οι ομάδες θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και ότι θα τα δώσουν όλα».

Είπε ακόμα ότι «εάν καταφέρουμε να έχουμε και τις δύο ομάδες στον τελικό, ναι, θα προσπαθήσω, εφόσον μου βγαίνει το πρόγραμμα μου -νομίζω θα τα καταφέρω-, να πάω. Και θα πάω όχι ως φίλαθλος της μιας ομάδας, θα πάω ως Έλληνας φίλαθλος, γιατί είναι πολύ τιμητικό για το ελληνικό μπάσκετ να έχουμε δύο ομάδες».

Για το Ολυμπιακός-Φιορεντίνα είπε: «Εντάξει, ο Ολυμπιακός έχει το momentum μαζί του – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- και επειδή το έχουμε δει το momentum, δηλαδή κάτι θυμίζει από 2004 αυτή η ιστορία. Δηλαδή κερδίζεις, κερδίζεις, κερδίζεις και κάποια στιγμή μπαίνεις και λες «βρε παιδί μου είναι γραφτό». Αλλά επειδή τίποτα δεν είναι γραφτό, θα ιδρώσουν στο γήπεδο, θα έχει μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό ότι (ο τελικός) γίνεται στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία και με την Ελληνική Αστυνομία, για να εξασφαλιστεί ότι όλα θα πάνε καλά. «Δηλαδή να μην περάσουν κάποιες σκέψεις σε κάποιους ότι μπορεί να κάνουν οτιδήποτε. Δεν θα τους βγει. Να προσέξουν επίσης -βλέπω διάφορες απάτες με εισιτήρια κλπ., είναι κρίμα, δεν θα είναι εύκολο να βρει κανείς εισιτήριο για το ματς αυτό- να μην πέφτουν οι φίλαθλοι θύματα εξαπάτησης. Από εκεί πέρα, με φίλους, σε μια μεγάλη τηλεόραση, θα καθήσουμε να δούμε το ματς και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Πάντως, η πορεία του Ολυμπιακού, ό,τι και να πει κανείς, ήταν μία εντυπωσιακή πορεία. Και νομίζω είναι μια ομάδα που, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι -κι αυτό είναι καλό πάντα να το ξέρει κανείς, διότι δεν ξέρεις ποτέ πώς θα σου πάει το ματς: ωραίο είναι να ξεκινάς και να βάζεις γκολ, αλλά πρέπει να διαχειρίζεσαι και το ανάποδο-, έχει μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται και τη δυσκολία μέσα στο ματς. Με έναν εξαιρετικό προπονητή, πολύ συγκροτημένο άνθρωπο, έχει πάρει τα καλύτερα, που μπορεί για τους παίκτες του, οπότε ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο. Και ετοιμαζόμαστε βέβαια για ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι, με Euro. Κρίμα που η Εθνική δεν είναι εκεί, στο τσακ δεν τα κατάφερε».

Συγκρίνουμε μήλα με μήλα

«Θέλουμε να φτάσουμε, γιατί όχι και να ξεπεράσουμε, το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Και τι λέω, εξηγούμαι: συγκρίνουμε «μήλα με μήλα», είχαμε πάρει 33% στις ευρωεκλογές του 2019 και δύο μήνες μετά πήραμε 40%. Άρα, ο κόσμος ψηφίζει λίγο διαφορετικά στις ευρωεκλογές από ό,τι στις εθνικές εκλογές.

Αλλά πάλι αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σεμνότητα την εκλογική διαδικασία. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε, γιατί αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές και γιατί η Ευρώπη παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας, που νομίζω το βλέπουμε όλοι μας. Το ξεχνάμε μερικές φορές, αλλά είναι παντού η Ευρώπη. Και γιατί έχει σημασία την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία να είναι δυνατή στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να φέρει πολλά πράγματα για την πατρίδα πίσω από την Ευρώπη την επόμενη μέρα. Και το έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και να αναβαθμίζουμε το κύρος της χώρας και να διαπραγματευόμαστε προς όφελος της χώρας στην Ευρώπη».