Η κρυφή μέτρηση

Καλημέρα! Σήμερα θα ξεκινήσω με μια κρυφή μέτρηση, που έγινε προ ημερών και την πήραν στα χέρια τους χθες συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες. Πρόσωπο του επιχειρείν με μακρά διαδρομή με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας και είδα πως έχει ενδιαφέρον, γι’ αυτό και θα σας την αποκαλύψω.

Σε υψηλά επίπεδα ΝΔ – Μητσοτάκης

Τι έμαθα για τη ΝΔ; Μου είπαν ότι η ΝΔ αντέχει παρά τη φθορά που παρουσιάζει ένα κόμμα, που κυβερνάει σχεδόν 5 χρόνια. Κινείται στη ζώνη του 31 με 33%, ενώ η εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα – κι αυτό έχει τη σημασία του.

Ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβαίνει σιγά σιγά. Αυτό που είδα είναι ότι προσεγγίζει πάλι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2023, όταν υπέστη τη συντριπτική στρατηγική ήττα. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκεκριμένη μέτρηση κινείται στη ζώνη του 17% με αυξητικές τάσεις και, όπως μου είπαν, υπάρχει προοπτική για 20%. Μένει αυτό να αποδειχθεί.

Μάχη ΠΑΣΟΚ-Ελληνικής Λύσης

Το ντέρμπι, όμως, είναι μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, που συγκεντρώνουν, όπως μου είπαν, και οι δυο περίπου 13%. Μου επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι η Ελληνική Λύση έχει και αυτή τάσεις ανόδου, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κόντρα Ανδρουλάκη-Κασσελάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μου είπαν, έχει θορυβηθεί και γι’ αυτό και χθες το βράδυ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως ο κύριος αντίπαλος του Κυρ. Μητσοτάκη. Και απ’ ό,τι έμαθα οι δυο τους θα κονταροχτυπηθούν έντονα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Η γκάφα Κασσελάκη

Πάντως ο Στ. Κασσελάκης εμμένει πως δεν γίνονται αδιάβλητες εκλογές, κάτι που έχει ενοχλήσει πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε και χθες, όπως έμαθα, με την ανακοίνωση-επίθεση στον Ν. Ανδρουλάκη, για τον οποίο είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την ίδια στιγμή, που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως αναξιόπιστη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπονομευτή του κράτους Δικαίου, φάνηκε ότι εντέλει την εμπιστεύεται ως προς τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών. Το «κουφό», όπως μου είπαν γνωστοί βουλευτές, είναι η αναφορά του γραφείου Τύπου χθες -και εδώ ρίχνουν «καρφιά» στην εκπρόσωπο Βούλα Κεχαγιά- ότι ο Ν. Ανδρουλάκης «κάνει πλάτες» στον Κυρ. Μητσοτάκη, αναφέροντας το αμίμητο: ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει πολιτική!

Αγώνας στα πλατό

Βλέπω, όμως, ότι ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Ο Ν. Ανδρουλάκης μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και ο Στ. Κασσελάκης θα μιλήσει το απόγευμα στο Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο. Και επί τη ευκαιρία, αφού σας αναφέρω τα τηλεοπτικά, ο Γιώργος Αυτιάς ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα με τη ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Τόσα χρόνια περίμενε.

Καρφιά κατά Κατρούγκαλου

Εξόργισε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ η είδηση ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήγε σε θέση στον ΟΗΕ με στήριξη της κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νομικής επιλέχθηκε σε θέση ανεξάρτητου ειδικού εμπειρογνώμονα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και μάλιστα είχε και την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Βέβαια, οφείλω να πω ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδιάβλητη, αλλά και μόνο στο άκουσμα της είδησης…έγιναν έξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και θυμήθηκαν τις δηλώσεις του παραμονές των εκλογών του 2023, που στοίχισαν κάποιες μονάδες στη ΝΔ.

Τα όνειρα του Δούκα

Η μέρα χθες είχε περατζάδα σε στέκια της Αθήνας, πολιτικά και επιχειρηματικά. Και εκεί που κάθεσαι, συζητάς και πίνεις και κανά κρασάκι, σου λένε ωραίες ιστορίες. Η επόμενη που θα σας διηγηθώ αφορά τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που μαθαίνω πως έχει αρχηγικές φιλοδοξίες. Μπορεί έργο μέχρι στιγμής στην Αθήνα να μη γίνεται και να αρχίζουν ήδη οι φωνές κριτικής και οι γκρίνιες, αλλά τον ίδιο τον αφορά η υψηλή πολιτική. Και, όπως έμαθα, έχει βάλει στόχο την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή ο Ν. Ανδρουλάκης δεν το πάει καλά, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα του δώσει την αφορμή που ζητάει να θέσει θέμα ηγεσίας και μάλιστα εκλογή από τη βάση. Αυτά μου είπαν πράσινα στελέχη με καλή γνώση του παρασκηνίου. Και επί της επικαιρότητας, ο Χ. Δούκας σταμάτησε με τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων Ανοικτή Πόλη και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας την ανάπλαση του λόφου Στρέφη μέσω ιδιωτικής δωρεάς ενός εκατ. ευρώ, που είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο Τσίπρας ψάχνεται

Και επειδή σας ανέφερα τις αρχηγικές βλέψεις του Χ. Δούκα, να εστιάσω στα όσα άκουσα για τον Αλέξη Τσίπρα. Είδε τον Πάολο Τζεντιλόνι, τον κοινοτικό επίτροπο επί των Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και η κινητοποίηση που έγινε από τους ανθρώπους του ήταν εν ενεργεία πολιτικού και όχι προσώπου σε αποδρομή. Μου είπε άνθρωπος που ξέρει πως ψάχνεται και φαίνεται να έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε. Μένει να αποδειχθεί αυτό, αλλά μου συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του -νέα θα είναι αυτή στο Φόρουμ των Δελφών- συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Απόστολο Μαγγηριάδη, και έχει το μυαλό του στην επαύριο των ευρωεκλογών.

Η συνάντηση του Τσίπρα στο Παγκράτι

Και μια που αναφέρθηκα στον Αλέξη Τσίπρα, ένας καλός μου φίλος τον εντόπισε σε γνωστό εστιατόριο του Παγκρατίου να τρώει και να κουβεντιάζει χαμηλόφωνα. Συνδαιτυμόνες του ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ένα ακόμη πρόσωπο. Έχει και συνέχεια όμως. Στο ίδιο εστιατόριο εμφανίστηκε κάποια στιγμή και η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τους δύο γιους της (σημειωτέον ότι έχει και μια κόρη). Εννοείται πως κατευθύνθηκε προς την παρέα, αν και δεν ξέρω εάν είχε κανονιστεί να βρίσκεται και εκείνη στο ραντεβού ή τους συνάντησε τυχαία. Δείχνει να ήταν τυχαία η συνάντηση. Έκατσε, όμως, μαζί τους και τα είπανε. Όχι για πολύ, καθώς ο τέως πρωθυπουργός αναχώρησε λίγα λεπτά αργότερα.

Δεν το πίστευαν

Χθες παρουσιάστηκε επίσημα η υποψηφιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε η ίδια, για πολλούς ήταν έκπληξη η υποψηφιότητά της και μάλιστα όταν είδαν το όνομά της στην πλατφόρμα νόμιζαν ότι κάποιος τους κάνει φάρσα. Και έτσι τσέκαραν και διπλοτσέκαραν αν το όνομα που έβλεπαν ήταν η γνωστή Σοφία Μπεκατώρου, ο άνθρωπος, δηλαδή, που ξεκίνησε το κίνημα «Me Too» στην Ελλάδα.

Η περίπτωση Ομράν

Οι ευρωεκλογές θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο τα ντραφτ του NBA, με «ρούκι» υποψηφίων και με ανταλλαγές την τελευταία στιγμή. Το μεγάλο όνομα από τους «ρούκι» είναι ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος επιλέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η Μπεκατώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προσωπική επιλογή του προέδρου, και, όσον αφορά τις ανταλλαγές παικτών, ο Θοδωρής Ζαγοράκης από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα ένα όνομα που παίζει χαμηλά, όσον αφορά το πάρε-δώσε των κομμάτων, είναι ο Ορέστης Ομράν, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ήταν μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής, αλλά κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. Το όνομά του είχε ακουστεί, για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Νίκου Ανδρουλάκη με τους απόδημους και ο ενδιάμεσος σε αυτή τη γνωριμία είναι γένους θηλυκού και μάλιστα δημοσιογράφος.

Η διαχείριση της υπόθεσης Μπουρχάν

Πρώτο έγραψε χθες το Newsbeast για τη δικογραφία που πήγε στη Βουλή και αφορά τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν. Και λέμε πρώην, γιατί από χθες έχει τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Στο ΠΑΣΟΚ είχαν ενημερωθεί από προχθές για την υπόθεση και σε σύσκεψη, που έγινε ανάμεσα στον πρόεδρο και στελέχη, υπήρχαν δύο απόψεις για το πότε πρέπει να βγει το θέμα στη δημοσιότητα. Η μία έλεγε χθες, μετά τα δελτία ειδήσεων, για να μην υπάρξουν «αντιδράσεις» από τα ΜΜΕ και η άλλη, χθες το πρωί, μετά τις ενημερωτικές εκπομπές. Τελικά, επικράτησε η πρώτη, κατόπιν προτροπής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

ΙΚΕΑ: Ολοκληρώνει τον κύκλο μεγάλων καταστημάτων με το Ελληνικό

Τρία καινούργια καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα θα δημιουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο όμιλος Φουρλή. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ένα από αυτά, στο Ελληνικό, κομβικής σημασίας σημείο πώλησης, που θα δημιουργηθεί στο retail park εντός της εμβληματικής επένδυσης, θα είναι το τελευταίο μεγάλο κατάστημα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Το πρώτο, πάντως, από τα τρία αυτά καταστήματα θα λειτουργήσει φέτος στην Πάτρα στο νέο retail park του ομίλου. Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο, όπου επίσης κατασκευάζεται εμπορικό πάρκο και στα μέσα του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί το project του retail park στο Ελληνικό. Επίσης, πριν από το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο εμπορικό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών – εκεί που βρίσκονται σήμερα τα ΙΚΕΑ – όπου θα λειτουργήσει το Fourlis Retail Hub με τρεις ενοικιαστές επιπλέον, ήτοι: την Intersport, τη Holland & Barrett και ακόμη έναν μεγάλο λιανέμπορο, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Η ενδιαφέρουσα δωρεά της Grivalia με φόντο τους Πεταλιούς

Η Grivalia Hospitality, η οποία κατά πλειοψηφία ανήκει στον μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, που έχει ποσοστό στη Eurobank αλλά και στα Praktiker, μαθαίνω ότι έκανε πρόσφατα δωρεά στον δήμο Καρύστου μέσω της θυγατρικής της GH Hotel, που θα κάνει τη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στη νήσο Πεταλιοί. Σας θυμίζω ότι έχει στην ιδιοκτησία της αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου Πεταλιών πλησίον του όρμου Βασιλικού, τα οποία αποσκοπεί να αξιοποιήσει τουριστικά μέσω των διαδικασιών των στρατηγικών επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό έχει υποβληθεί σχετικός πλήρης φάκελος στο Enterprise Greece. Από την άλλη, ο δήμος πρόκειται να τρέξει τη διαδικασία συνολικής μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα της Καρύστου, για την υλοποίηση της οποίας κάνει δωρεά η Grivalia. Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι οι Πεταλιοί είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το επόμενο βήμα του Ινδού

Ο Ινδός Taizoon Khorakiwala θα είναι για δεύτερη χρονιά φέτος στους Δελφούς, στο πολυσυζητημένο Φόρουμ. Και μαθαίνω ότι έχει ιδιαίτερο λόγο να είναι εκεί, έχοντας ήδη κάνει πολλές εξαγορές στα τρόφιμα όπως: η Ιωνική Σφολιάτα, η Κρητών Άρτος, οι Κουλουράδες. Θέλει να δημιουργήσει μία κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων στα τρόφιμα, ενώ έχει και ποσοστό συμμετοχής στην Optima Bank. Το έργο για τον επιχειρηματία, που έρχεται στην Ελλάδα μόνο και μόνο για το Φόρουμ αυτές τις μέρες, δεν έχει τελειώσει, καθότι προετοιμάζει και άλλα βήματα.

Απών ο Θεοδωρόπουλος

Απουσία θεωρείται από το φετινό Φόρουμ αυτή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο άλλοτε φανατικός και τακτικός επισκέπτης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών δεν θα είναι φέτος ανάμεσα στους ομιλητές. Πλέον, έχοντας ολοκληρώσει την πώληση της Chipita, φαίνεται ότι δεν έχει λόγο να είναι και πάλι εκεί. Η τελευταία του παρουσία, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν πρόπερσι, με συνομιλητή του τον Γιάννη Πρετεντέρη. Μου λένε, μάλιστα, ότι τον τελευταίο καιρό προτιμάει να μιλάει όλο και λιγότερο. Ετοιμάζοντας τον όμιλο της Bespoke και πιθανώς κάποια ακόμα εξαγορά, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τα επιχειρηματικά του πεπραγμένα. Επιφυλάσσεται, όμως, και σύντομα ακούω ότι θα είναι έτοιμος για ανακοινώσεις.

Όταν «πετάει» η Aegean

Θα μπορούσα να σας πω με σιγουριά αλλά και μιλώντας με ανθρώπους της τουριστικής αγοράς πως όταν η Aegean ως ελληνική αεροπορική εταιρεία «πετάει» σε επιδόσεις, τότε τα μηνύματα για τον τουρισμό θα είναι ανάλογα με αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις. Για να έρθουμε, όμως, και στους αριθμούς, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με τα αεροπλάνα της πέταξαν 2,9 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ η εταιρεία σημείωσε αύξηση 11% της επιβατικής κίνησης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού και κατέγραψε 80% πληρότητα. Το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διατήρηση του δικτύου χωρίς μείωση δρομολογίων τον χειμώνα αλλά και στο ρόλο της διασύνδεσης και των συχνοτήτων της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο. Για να οξύνω λίγο τη μνήμη σας, τον περασμένο χειμώνα η δραστηριότητα της αεροπορικής περιλάμβανε 85 απευθείας συνδέσεις από και προς προορισμούς του εξωτερικού, με 10 συνολικά από αυτές να πραγματοποιούνται για πρώτη φορά και τον χειμώνα, ένα πρόγραμμα εισερχόμενου τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και την επέκταση της συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ για την έναρξη εποχιακών διεθνών πτήσεων από και προς την Καλαμάτα.