Στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο απάντησαν σήμερα διπλωματικές πηγές. Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

«Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρισκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου για το Κυπριακό και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι “ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας”».

Ακολούθως υπογραμμίζει ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν υπονομεύουν σαφώς το “θετικό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της». Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ. εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού, αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις. Δυστυχώς, η απομάκρυνση της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα.

Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση, «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Οι νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Ερντογάν: Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο προσωπικό του 4ου Σώματος Στρατού στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974”, 498 στρατιώτες μας και από τις τέσσερις γωνιές της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, θυσιάστηκαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προς τους Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες έγιναν στο πλαίσιο δείπνου ιφτάρ, με το οποίο σταματάει η νηστεία κατά την διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου. Η ομιλία του συμπίπτει επίσης με την 109η επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης του 1915 για την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων από τις δυνάμεις της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατού είναι για μας υποχρέωση και όχι επιλογή. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει πάντα να διατηρεί την αποτρεπτική του ικανότητα στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και οι δικές μας δυνατότητες που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.