Ο «χάρτης» των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας έχει επικαιροποιηθεί με «κλειδί» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την κυβέρνηση να εστιάζει στις προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν για να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν προεπιλεγεί.

Το θέμα αναδείχθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία κορυφαίων στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου παρουσία κυβερνητικών στελεχών συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα. Ταυτόχρονα άνοιξε η συζήτηση για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα και αν θα χρειαστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

 Στο πλαίσιο αυτό μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του έστειλε χθες ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ορόσημα που έχουν τεθεί και επαναλαμβάνοντας ότι ένας από τους βασικούς του στόχους είναι να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν Υπουργό από το να γνωρίζει ότι αν αποτύχουμε να ανταποκριθούμε έστω και σ’ ένα μόνο ορόσημο, μπορεί να καθυστερήσει η εκταμίευση μιας ολόκληρης δόσης», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο που επιβάλλει την πειθαρχία που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους αυτό που θέλει και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών να αναδειχθεί είναι ότι η μόνη αξιόπιστη δύναμη στη χώρα παραμένει η ΝΔ. Στην ουσία μέσω της παρουσίας του Προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά και του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ηγεσίας της μεγαλύτερης δύναμης αυτή τη στιγμή στην ΕΕ δόθηκε το σύνθημα της προεκλογικής μάχης. Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι εκτός των νομοθετημάτων που έχουν ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή, να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αύξηση της απασχόλησης και η πράσινη μετάβαση.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 36 δις που έχει λαμβάνειν η χώρα μας έχουν ήδη εκταμιευθεί περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμη 3 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του χρονικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο η χώρα μας μέχρι την επόμενη δόση θα πρέπει να εκπληρώσει 17 ορόσημα και 3 εμβληματικούς ενδιάμεσους στόχους.

Οι τρεις στόχοι είναι:

1. Η επανακατάρτιση για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων με εκπαίδευση στην ψηφιακή διαχείριση των δικών και των δικογράφων, αλλά και ειδικότερα θέματα που θα κληθούν να εκδικάσουν ταχύτερα. Οι δε υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη λήψη, τη διαχείριση, την ταξινόμηση και την επικοινωνία των δικογράφων εντός και εκτός δικαστηρίων.

2. Αύξηση της δυναμικότητας του λογαριασμού των ΑΠΕ.

3. Μείωση του clawback κατά 50 εκατ.

Πολύ σημαντικά είναι και τα ορόσημα για να συνεχιστεί η ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάθεση της σύμβασης για την ανακαίνιση του OAKA, των συμβάσεων για τη διασύνδεση των νησιών με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας, η κοινοποίηση ανάθεσης των συμβάσεων για τα τρία υποέργα του BOAK αλλά και η ολοκλήρωση νέας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, το πλέγμα προστασίας κατά των πυρκαγιών, η βελτίωση των κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων αλλά και ένα νέο “Εξοικονομώ – Επιχειρώ” σχετικά με την αναβάθμιση εμπορικών κτιρίων.