Στις επιτυχίες και τις παρεμβάσεις του ΕΛΚ ειδικά στην περίοδο της πανδημίας με το Generation EU, το οποίο έφερε επιπλέον κονδύλια και ανάπτυξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε κάνοντας μια πρώτη παρέμβαση ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη». Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν επρόκειτο για κάποιες αλλαγές που επέβαλλαν οι πιστωτές αλλά για προγράμματα που είχαν στόχο την ανάπτυξη μέσα από το RRF.

Απαντώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο ερώτημα ποιες είναι οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από τις επιδοτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει 36 δισ. από το RRF και μέσα από αυτά τα 19 είναι επιδοτήσεις. Είμαστε η χώρα με υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης σε σχέση με το ΑΕΠ μας και άρα πρέπει να ισορροπήσουμε. Για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι τα χαμηλότοκα δάνεια έχουν γίνει αποδεκτά από την επιχειρηματική κοινότητα σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι υψηλά.

Τόνισε ακόμα ότι αν δούμε το σύνολο που έχει να κάνει με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εκτείνεται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην αντλησιοταμίευση και την αποθήκευση των ΑΠΕ. Πριν από λίγες ημέρες, είπε ακόμα, βρέθηκα σε ένα νοσοκομείο και είδα βασικές δράσεις ανακαίνισης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτό αποδεικνύει ότι οι δράσεις ακουμπούν όλη την ελληνική κοινωνία. Είχαμε υποβάλλει προτάσεις πριν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τελικά έγινε αναθεώρηση και κονδύλια θα πάνε στα έργα υποδομής. Δείξαμε μέγιστη ευελιξία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα ορόσημα ο πρωθυπουργός είπε ότι στη δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οι υποδομές αλλά και η ταχύτερη απονομή της και αυτά είναι κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης ως στόχο τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας, μιλώντας στην εκδήλωση.

Όσο για την εποχή μετά το RRF ο πρωθυπουργός είπε ότι για να εξασφαλιστεί κάτι παρόμοιο πρέπει να αποδείξουμε ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται σωστά.

Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, ο ρόεδρος του ΕΛΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στην Ευρωβουλή, Manfred Weber, υπό τον συντονισμό του Siegfried Muresan, ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Προϋπολογισμός και Διαρθρωτικές Πολιτικές».