Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «πρωτοφανή στεγαστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Ο αρχηγός του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα έχουμε χρέος να βρεθούμε στη θέση χιλιάδων συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και όταν βρουν, το ενοίκιο είναι υπέρογκο. Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί. Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018-22 πλησίασε το 50% ενώ υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%».

Και συνέχισε: «Πολλοί κάτοικοι των κέντρων των πόλεων αναγκάζονται να μετακομίσουν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπερβολικά μισθώματα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στις συνέπειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην αλλοίωση του οικιστικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Golden Visa, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οδηγεί «στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών».

Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδίως οι φοιτητές και οι νέες οικογένειες. «Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι νέοι φοιτητές που αναζητούν σπίτι. Φτάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικό, όχι βάσει των φιλοδοξιών τους, αλλά βάσει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειάς τους. Σκεφτείτε τους νέους τα νέα ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, πόσα χρήματα χρειάζονται για να νοικιάσουν ένα σπίτι. Η χώρα κύριε πρωθυπουργέ, βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση κι εσείς κάνατε ότι δεν τη βλέπετε. Το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση έχει γιγαντώσει την στεγαστική κρίση. Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Περιφρονείτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού κύριε Μητσοτάκη. Αδυνατείτε να κατανοήσετε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες Έλληνες πολίτες για τους οποίους το δικαίωμα στη στέγαση γίνεται πολυτέλεια και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε άμεσα».