Την επόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 15:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει στην αίθουσα της Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα χρήσης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Όπως αποφάσισε πριν από λίγη ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 10:00 το πρωί όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σχετική ψηφοφορία.

Επειδή όμως μπορεί να υπάρξουν αρκετοί ομιλητές και να μην φτάσει ο χρόνος, η Διάσκεψη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφόσον χρειαστεί, το νομοσχέδιο να απασχολήσει από τις 10:00 το πρωί και τη συνεδρίαση της Τετάρτης 24 του μηνός. Εάν πάρει παράταση μιας ημέρας, όπως γίνεται αντιληπτό θα παραταθεί και η σχετική ψηφοφορία.

Κατά τα άλλα από νομοθετικής άποψης η επόμενη εβδομάδα δεν θα έχει κάποιο άλλο σημαντικό νομοθέτημα καθώς το μόνο που εισήχθη προς συζήτηση και έγκριση είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Κύρωση Συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παρατηρητή στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA)» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Ο ανωτέρω περιφερειακός Οργανισμός της Κεντρικής Αμερικής ιδρύθηκε το 1991 και τα κράτη – μέλη του είναι η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και ο Παναμάς. Η χώρα μας έγινε δεκτή ομόφωνα στο SICA, με την ιδιότητα του παρατηρητή, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, κατά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών του Οργανισμού, στο Σαντιάγο δε Λος Καμπαγιέρος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Τέλος την Παρασκευή προβλέπεται επετειακή αναφορικά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», όπου θα τηρηθεί στην αίθουσα και ενός λεπτού σιγή.