Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ στην Αθήνα. Η 7η Δεκεμβρίου αποτελεί άλλη μια ημερομηνία ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες διάγουν το τελευταίο διάστημα μια περίοδο ηρεμίας.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το επικείμενο συμβούλιο ενώ στο παρασκήνιο γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Η άφιξη και η ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το επόμενο βήμα και για τις δυο χώρες έτσι ώστε να εδραιώσουν την συνεργασία τους σε τομείς που ήδη έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας και με βάση τους τρεις άξονες; Τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την θετική ατζέντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να επιβεβαιωθεί στην πράξη η αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.

Πως βλέπει η Αθήνα την στάση της Άγκυρας

Η Ελλάδα και η Τουρκία δυο χώρες «καταδικασμένες» να συνορεύουν ψάχνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια τον τρόπο να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους οι οποίες είναι υπαρκτές, η Αθήνα δηλώνει εξ’ αρχής ότι παραμένει ανυποχώρητη στις «κόκκινες γραμμές» της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να παραμείνει η ηρεμία στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και να εκμεταλλευθούν την γειτνίασή τους προς όφελος των λαών και των δυο χωρών.

Έμπειροι διπλωμάτες σχολίαζαν ότι η Τουρκία διατηρεί το χαμηλό προφίλ το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μακριά από την πολεμική ρητορική του 2022 τουλάχιστον στο ανώτατο επίπεδο. Μάλιστα, σχολίαζαν ότι ακόμα και στο θέμα του Μεσανατολικού όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Δύση, οι «βολές» του Τούρκου Προέδρου δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας.

Με βάση τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να προωθηθεί η θετική ατζέντα.

8 Τούρκοι και 11 Έλληνες υπουργοί

Στην χώρα μας θα βρεθούν 8 Τούρκοι υπουργοί οι οποίοι θα συναντήσουν τους ομολόγους τους στα υπουργεία τους.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνεται δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr το σχήμα της συνάντησης δεν θα διαφέρει από εκείνο των δυο προηγούμενων συναντήσεων που είχαν οι δυο ηγέτες στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Τσαταγάι Κιλίτς.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα κάνουν αμέσως μετά οι δυο ηγέτες αλλά και η συνεδρίαση στην συνέχεια της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν από την ελληνική πλευρά είναι:

Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργός Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Στυλιανίδης

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: Κώστας Φραγκογιάννης