Αγώνα δρόμου έκανε η στήλη χθες το απόγευμα για να προλάβει να σας έχει «φρέσκα κουλούρια» πρωί-πρωί. Δεν ήταν και λίγα όσα έγιναν χθες το απόγευμα: Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εκδήλωση για βιβλίο που αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, που ήταν και ο ίδιος ομιλητής και συγκέντρωση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Θα ξεκινήσω από τα της ΝΔ, όπου το κυβερνών κόμμα θα έχει για πρώτη φορά στη θέση του γραμματέα μια νέα γυναίκα: τη Μαρία Συρεγγέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έμαθα, πιστεύει πολύ στη νέα γραμματέα. Θεωρεί ότι θα τα καταφέρει, για να δώσει και άλλο αέρα στις οργανώσεις. Όταν ο πρωθυπουργός την κάλεσε το βήμα, αστειεύτηκε, κλείνοντας την ομιλία του: «Έλα Συρεγγέλα, αλλά μην έρθεις με φόρα. Αυτό δεν βγήκε σε καλό».

Ο έντονος συμβολισμός για όλες τις γυναίκες της ΝΔ

Η Μαρία Συρεγγέλα, στα πρώτα της λόγια ως γραμματέας του κόμματος, στάθηκε στον έντονο συμβολισμό για όλες τις γυναίκες της ΝΔ και αναφέρθηκε στην πρώτη μάχη που έχουν να δώσουν μαζί, αυτή των Ευρωεκλογών. «Δεν χωράει επανάπαυση από κανέναν», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενη, δε, στον απερχόμενο γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη είπε: «Κυριολεκτικά και μεταφορικά ανέβασες τον πήχη και το έργο που αφήνεις πίσω σου είναι μεγάλο και αξιοσέβαστο».

Το φαινόμενο Κασσελάκη

Από εκεί έφυγα με μηχανάκι, για να προλάβω να βρεθώ στην ΕΣΗΕΑ. Φίσκα από κόσμο, τόσο στην κατάμεστη αίθουσα όσο και στο φουαγιέ του ανακαινισμένου χώρου από τον εφοπλιστή Μαρτίνο, των εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους, τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη είδα τους γνωστούς. Τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, την βουλευτή Έλενα Ακρίτα και τον βουλευτή Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου, την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, τους καθηγητές Σπύρο Βλαχόπουλο και Γιάννη Πανούση, κ.ά. Εκεί ο Κασσελάκης ήταν χαλαρός, αρκετές φορές γέλασε, άλλες ήταν αυστηρός -με όσα του έλεγε, κυρίως, ο συγγραφέας του βιβλίου, Ξενοφών Κοντιάδης. Εξάλλου ο τίτλος του βιβλίου ήταν για το φαινόμενο Κασσελάκη και τη μεταπολιτική, ενώ υπήρχε σε μαύρο φόντο μια σκιά που παραπέμπει στον Κασσελάκη με ένα ερωτηματικό. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πάλι ότι δε θα αφήσει κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε την υποστήριξη του καθηγητή Αντώνη Λιάκου που μίλησε.

Η παραδοχή Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης που είπε για τον ξύλινο πολιτικό λόγο των πολιτικών, που κάνει πολλούς να μοιάζουν με δέντρα, δηλαδή ξύλα, παραδέχθηκε ότι η εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν ήταν σωστή η εσωκομματική λειτουργία του. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια κοινωνική γείωση και ανοικτούς ορίζοντες με τα νέα στελέχη, θα μπορούσε να είχε εκλεγεί κάποιος άλλος στη θέση μου» ανέφερε, προκαλώντας έκπληξη. Πολλές φορές είπε ότι είναι απλός άνθρωπος και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έδειξε άβολα από τις τοποθετήσεις του Κοντιάδη. Μάλιστα, κάποια στιγμή και αφού είχε περάσει περίπου μια ώρα και είκοσι λεπτά χωρίς ο συγγραφέας να δώσει το έναυσμα, μόνος του… σφύριξε τη λήξη: σηκώθηκε, είπε «ευχαριστώ». Τον είδαν και οι παρευρισκόμενοι, σηκώθηκαν όρθιοι να φύγουν και έμεινε «κάγκελο» ουσιαστικά ο Κοντιάδης. Κάγκελο έμειναν και όταν τον είδαν χθες το μεσημέρι στο Ρ/Σ «Κόκκινο», όπου έκανε την έναρξη του διαλόγου με το κοινό, καθώς έφθασε μαζί με τη σκυλίτσα του, τη Φάρλεϊ, αναγκάζοντας πολλούς να μιλήσουν για αμερικάνικο στυλ.

Το «παρών» του Λοβέρδου

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την ΕΣΗΕΑ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Ανδρέας Λοβέρδος σήμανε τη δική του επιστροφή στο κέντρο της πολιτικής. «Έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα από την πολιτική», είπε σε μια εκδήλωση που είχε τον τίτλο «Εμπρός»! Μίλησα με διάφορους που ήταν εκεί, πολλά γνωστά ονόματα δεν είδα, παρά μόνο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, τον Άκη Γεροντόπουλο και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, τον πρώην πρύτανη που στηρίζει τον Α. Λοβέρδο και μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει στίγμα για νέο σχηματισμό. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι ανεξάρτητα από τον σχηματισμό που θα κάνει ο Λοβέρδος, η πόρτα της συνεργασίας, όχι της ένταξης, με τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές είναι ανοικτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Face control

Και εάν στη ΝΔ έχουν ορθάνοιχτη την πόρτα για τον Λοβέρδο, δεν ισχύει το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ για στελέχη που είχαν μετακινηθεί την τελευταία δεκαετία στο ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι σε Ραγκούσηδες και Σπίρτζηδες» είναι μια χαρακτηριστική φράση που ακούγεται και όπως έμαθα υπάρχει εμπάργκο για κεντρικά στελέχη και από εκεί και πέρα κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς δογματισμούς.

Στη Βουλή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Μαθαίνω πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα ψηφισθεί το επόμενο διάστημα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και θα στηρίζεται στις βασικές αρχές αντίστοιχων ευρωπαϊκών νόμων, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των σχετικών τελετών στα δημαρχεία της επικράτειας, υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που ισχύουν και για τους γάμους των ετερόφυλων ζευγαριών. Πού αναμένεται να υπάρχει διαφοροποίηση; Στο θέμα της τεκνοθεσίας. Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επέκταση και για τα ομόφυλα ζευγάρια της υπάρχουσας νομοθεσίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιού σε μόνη γυναίκα, όχι όμως σε ομόφυλα ζευγάρια.

Το ταξίδι στο Λονδίνο

Για το Λονδίνο αναχωρεί στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα λάβει μέρος σε επενδυτική διάσκεψη που διοργανώνει η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ και με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Σράτμερ (που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας), ενώ υπάρχει μια επιπλέον κινητικότητα και στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Για το σκοπό αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Ο πρωθυπουργός εκτός από… πρωθυπουργός είναι και μπαμπάς και θα αφιερώσει χρόνο και στην κόρη του, Σοφία, η οποία ζει και εργάζεται και στο Λονδίνο.

Έλληνες επιχειρηματίες που αγόρασαν Εθνική

Γνωστοί και σημαντικοί επιχειρηματίες απέκτησαν μετοχική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα κατά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Θεόδωρος Τρυφών της φαρμακοβιομηχανίας Elpen, ο Γιάννης Μίχος της εταιρείας τεχνολογίας Epsilon Net, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της ΤΕΜΕΣ, ο Γιάννης Στασινόπουλος, ο Πάνος Γερμανός, ο Βασίλης Κάτσος, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο εφοπλιστής Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Κυριάκος Σαράντης, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ Τέρνα, ο Ευτύχης Βασιλάκης και αρκετοί ακόμα. Θυμίζω εδώ ότι στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ (1.066.557.870 ευρώ) ανήλθε το τίμημα που εισέπραξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την πώληση του 22% που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι 201.237.334 μετοχές, γεγονός στο οποίο συνέτεινε η εντονότατη ζήτηση που είχε η συμμετοχή του.

Επιβατική κίνηση-ρεκόρ στα ελληνικά αεροδρόμια

Ιδιαίτερα έντονη είναι η δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα φέτος, καθώς η επιβατική κίνηση 10μηνου 2023 ξεπέρασε κατά 5% το 12μηνο του 2022. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δείχνουν ότι το 10μηνο διακινήθηκαν στα αεροδρόμια 66.844.615 επιβάτες, ενώ πέρυσι ολόκληρο το 2022 (12μηνο ’22) είχαν διακινηθεί 63.672.121 επιβάτες, με το Ελευθέριος Βενιζέλος και τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece να υποδέχονται τους περισσότερους ταξιδιώτες. Ο φετινός Οκτώβριος κατέγραψε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 22,9% σε σύγκριση με το 2019, καθώς το 2023 διακινήθηκαν 6.943.073, το 2022 διακινήθηκαν 6.189.945 και το 2019 διακινήθηκαν 5.650.541 επιβάτες. Ειδικότερα, για το 10μηνο του έτους 2023 στην Ελλάδα (Ιανουάριος/Οκτώβριος 2023) το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) έφτασε τα 66.844.615, έναντι 58.860.315 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 59.069.514 επιβατών το 2019. Από τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία προκύπτει αύξηση επιβατικής κίνησης 13,6% σε σχέση με το 2022 και αύξηση 13,2% σε σχέση με το 2019.

Οι νέες τάσεις και οι προκλήσεις στις αερομεταφορές από τη Fraport Greece

Για τις νέες τάσεις και τις προκλήσεις στις αερομεταφορές και τον τουρισμό θα μιλήσουν σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους στελέχη της Fraport Greece. Δε θα παραλείψουν, βέβαια, να αναλύσουν τα στοιχεία της κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με το δεκάμηνο του 2023, Ιανουάριος-Οκτώβριος, να είναι το καλύτερο ιστορικά για την εταιρεία με τη τη συνολική κίνηση στις αναβαθμισμένες και ανανεωμένες πύλες εισόδου της χώρας μας να κυμαίνεται πάνω από τα 32,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Ξεκίνησε το λανσάρισμα της «Little Athens» στο Ελληνικό

Η Lamda Development ξεκίνησε να πουλάει «Little Athens», λανσάροντας τις κατοικίες που θα ετοιμάσει στην πρώτη φάση του έργου της επένδυσης στη Ελληνικό. Η «Μικρή Αθήνα» ξεκίνησε να τοποθετείται και να προωθείται σταδιακά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πρόκειται για μία ζωντανή οικιστική κοινότητα στην καρδιά του Ελληνικού, που συνδυάζει πολυώροφα και χαμηλά κτίρια, σχεδιασμένα από κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς αρχιτέκτονες, επαναπροσδιορίζοντας τον αστικό τρόπο ζωής. Η γειτονιά που θα δημιουργηθεί θα προσφέρει πρόσβαση στο πάρκο του Ελληνικού και τις κοντινές παραλίες, οι κάτοικοί του έχουν την δυνατότητα να αποδράσουν από τη βουή της πόλης, απολαμβάνοντας παράλληλα μια σύγχρονη εμπειρία διαβιωσης μέσω μιας μεγάλης γκάμας καταστημάτων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Η στρατηγική των δύο αξόνων για τον ΑΒ Βασιλόπουλο

Σε δύο άξονες επενδύει πλέον η ΑΒ Βασιλόπουλος, χτίζοντας την επόμενή της μέρα. Ο λόγος για τα μεγάλα εταιρικά καταστήματα (flagship stores), όπου η αλυσίδα ποντάρει στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης και στην ακόμα καλύτερη εικόνα τους το επόμενο διάστημα, για να πιάσουν τους πελάτες που επιδιώκουν. Από την άλλη πλευρά, είναι τα καταστήματα franchise. Όπου εκεί η αλυσίδα έχει επενδύσει το μέλλον της με σοβαρές και εκτεταμένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος της αλυσίδας άλλωστε είναι να ξεπεράσει τα 300 καταστήματα έως το τέλος του 2023.

Είναι… κεφάτος γιατί είναι ο Βερόπουλος

Κάποτε το διαφημιστικό μότο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» ήταν: «Είναι κεφάτη γυρίζει απ’ τον Βερόπουλο». Θα μπορούσε σήμερα κανείς -και μερικά χρόνια από τη στιγμή που ο Νίκος Βερόπουλος άφησε την Ελλάδα, πούλησε την επιχείρησή του στα My market και άνοιξε δραστηριότητα σε Β. Μακεδονία και Σερβία με τον όμιλο Vero, να αντιστρέψει το μότο, λέγοντας: «Είναι κεφάτος γιατί είναι ο Βερόπουλος». Και ο Νίκος Βερόπουλος φαίνεται ότι έχει κάθε λόγο να είναι κεφάτος από τη στιγμή που ο γενικός κύκλος εργασιών για το 2022 ανήλθε σε 127,5 εκατ. ευρώ από 121,88 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της χρήσης ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του ομίλου (μετά από φόρους ) ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ από 11,51 εκατ. ευρώ το 2021. Η εταιρεία του Έλληνα επιχειρηματία συνεχίζει να μεγαλώνει και βρίσκεται ο ίδιος αλλά και κάθε του δραστηριότητα μακριά από το δύσκολο παρελθόν που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποτε πριν τελικά πουλήσει στην οικογένεια Παντελιάδη των My market και φύγει από την Ελλάδα, για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στα Βαλκάνια.