Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που μέχρι και σήμερα δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει τη χώρα το 2019 και περίμενε το τέλος εκείνου του έτους να γίνει σχετική ενημέρωση. Δεν έγινε καμία κίνηση, ούτε εστάλη κάποιο δικαιολογητικό σημείωμα, ενώ το 2022 σε σχετική επικοινωνία, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι η ενημέρωση θα γίνονταν τον Ιούνιο του 2023. Εντούτοις, λίγο πριν το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλή αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Το άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας απαιτεί από τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εάν είναι απαραίτητο, να ενημερώσουν τους χάρτες έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 της Επιτροπής, τα κράτη μέλη έπρεπε να υποβάλουν αναθεωρημένες και, κατά περίπτωση, ενημερωμένες εκδόσεις αυτών των χαρτών τρεις μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020(…).

Τον Φεβρουάριο του 2022, εστάλη προειδοποιητική επιστολή σε επτά κράτη μέλη που δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους βάσει της οδηγίας για τις πλημμύρες σε σχέση με την ενημέρωση των χαρτών κινδύνου πλημμύρας και πλημμύρας (Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβακία και Κύπρος). Το Λουξεμβούργο συμμορφώθηκε και οι διαδικασίες περατώθηκαν. Αιτιολογημένες γνώμες απεστάλησαν στα υπόλοιπα έξι κράτη μέλη τον Σεπτέμβριο του 2022. Με εξαίρεση την Ελλάδα, όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον εκπληρώσει τις απαιτήσεις.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε αρχικά ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, πριν από το καλοκαίρι, η Ελλάδα δήλωσε ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις δεν αναμενόταν πριν από το τέλος του 2023. Επειδή δεν τηρήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει την επόμενη φάση της διαδικασίας επί παραβάσει και να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο».

Τι είναι οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας

Οι χάρτες πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας είναι σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας. Βοηθούν στην ευαισθητοποίηση των περιοχών που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

Η πολιτική προστασία και οι πρώτες ανταποκρίσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες για να σχεδιάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι χάρτες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως βάση για ασφαλιστικές αποφάσεις. Βοηθούν επίσης στον σχεδιασμό χρήσης γης και την αστική ανάπτυξη, ιδίως για την αποφυγή δημιουργίας νέων κινδύνων.