Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας.

Υπέρ της αρχής του σχεδίου νόμου δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε εξ αρχής ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχωθεί από ένστολο και από πολιτικό- επιστημονικό προσωπικό. Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα έχει βασικό καθήκον τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Το πολιτικό- επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Στη διαδικασία ακρόασης φορέων που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, η Ελευθερία Κώνστα, γγ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είπε ότι η Δικαστική Αστυνομία έχει ρόλο, πέραν της φύλαξης, και την υποβοήθηση του έργου και του εισαγγελικού λειτουργού αλλά και του δικαστή. Ως προς το πολιτικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας, η κυρία Κώνστα επισήμανε ότι από τις ειδικότητες που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου απουσιάζουν οι προβλέψεις για τις ειδικότητες ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων, που είναι σημαντικές για τις υπηρεσίες ανηλίκων που εδρεύουν στα δικαστήρια και είναι σημαντικές ειδικότητες στον τομέα του οικογενειακού δικαίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί 25 θέσεις ΠΕ διοικητικού- οικονομικού και 15 θέσεις διοικητικού- λογιστικού. Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι το πολιτικό προσωπικό θα παρέχει επιστημονική και τεχνική συνδρομή στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων που απαιτούν ειδικές γνώσεις. Καθώς ο κ. Βερβεσός έθεσε και το θέμα της εκκαθάρισης των διεκδικήσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις και «θα μπούμε σε δρόμο οριστικής επίλυσης ενός θέματος που δεν μας κάνει καθόλου υπερήφανους».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων η λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας. Διατύπωσε όμως αυστηρή κριτική για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, να προΐστανται της δικαστικής αστυνομίας αφυπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί. «Διαφωνούμε να είναι επικεφαλής αφυπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί. Δημιουργείται σύμφυση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τον δημόσιο χώρο. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοιες σχέσεις. Πρόσφατα είχαμε την καταγγελία από δικαστικό λειτουργό για τη σύμφυση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Είναι ατυχής επιλογή. Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 3 χρόνια από την ημέρα που αφυπηρέτησαν», είπε ο κ. Βερβεσός. Επισήμανε εξάλλου ότι οι θέσεις επιστημονικού προσωπικού που θα συνδράμουν το έργο των δικαστών είναι πολύ λίγες ενώ ζήτησε να υπάρχει εκπρόσωπος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων στην επιτροπή επιλογής του προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας.