Την απαγόρευση δεκαπέντε ημέρες πριν από την διενέργεια βουλευτικών εκλογών δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν προβεί σε δημοσκοπήσεις άνευ των προϋποθέσεων του νόμου.

«Οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται νομίμως, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 3603/2007, ενώ, εξ άλλου, κατά το άρθρο 49 παρ. 1 στοιχ. α του Π.Δ. 26/2012 δεκαπέντε ημέρες πριν από την διενέργεια βουλευτικών εκλογών απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων. Πλέον τούτων κατά το αυτό άρθρο 49 παρ. 1 στοιχ. β του Π.Δ. 26/2012 απαγορεύεται εντός του αυτού δεκαπενθημέρου, η καθ΄ οιοδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση, μετάδοση ή αναμετάδοση οιασδήποτε έρευνας γνώμης με οποιοδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα», σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΣΡ.

«Παρά ταύτα, περιήλθε εις γνώσιν του ΕΣΡ ότι ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν προβεί σε δημοσκοπήσεις άνευ των προϋποθέσεων του νόμου και σε μετάδοση των αποτελεσμάτων αυτών, καθώς επίσης σε μετάδοση στοιχείων έρευνας σχετικά με τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 για την ανάδειξη της Ελληνικής Βουλής. Το ΕΣΡ παρακολουθεί τις εκπομπές των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και, ήδη, έχουν σχηματισθεί φάκελοι για παραβίαση των ως άνω διατάξεων του νόμου».