Την απαισιοδοξία της σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα, εξέφρασε απόψε η Αλέκα Παπαρήγα σε προεκλογική ομιλία της στο στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Αναφορικά με την είσοδο της Ισπανίας στον μηχανισμό ανέφερε ότι θα επηρεάσει την Λατινική Αμερική, ενώ η κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας θα επηρεάσει και την Τουρκία, καθώς ισπανικά ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τα έχουν τουρκικές τράπεζες.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο λαός υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις του Μνημονίου στην ζωή του, αλλά και με ευθύνη των άλλων κομμάτων, παραμένει ακόμα θολό και μπερδεμένο το αν η κρίση οφείλεται στο Μνημόνιο ή το αντίστροφο.
«Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το Μνημόνιο, ακόμα κι αν το καταργήσουν, τα προβλήματα θα είναι μπροστά μας γιατί αιτία είναι η καπιταλιστική κρίση» υπογράμμισε, η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στην Ισπανία είπε ότι η χώρα δεν είχε Μνημόνιο, αλλά όλο το πακέτο αλλαγής εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο και άλλα μέτρα έχουν περάσει στην Ισπανία εδώ και 10 χρόνια.

«Όταν μια σειρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λένε ότι “το Μνημόνιο απέτυχε” σημαίνει ότι ψάχνουν μια “άλλη συνταγή”. Το Μνημόνιο ως προς τους ταξικούς του στόχους πέτυχε, γιατί τα μέτρα του δεν αποσκοπούσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας, λένε ότι “δεν γίνονται επενδύσεις”, μα στην κρίση δεν γίνονται επενδύσεις, απαξιώνεται και καταστρέφεται πρώτα η εργατική τάξη, καταστρέφεται ένα μέρος του κεφαλαίου μετά, και κατόπιν γίνονται -αν γίνουν -επενδύσεις και αυτές εκεί όπου μεγιστοποιείται η κερδοφορία του κεφαλαίου», είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι τα μέτρα του Μνημονίου καθυστέρησαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γιατί υπήρχε ένα κίνημα το οποίο εμπόδισε κάτι τέτοιο, και στο οποίο το ΚΚΕ συνέβαλε με την πολιτική του γραμμή και την προσπάθειά του.

Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τα άλλα κόμματα γιατί δεν μιλάνε καθόλου για αυτά, και πρόσθεσε ότι με μια κυβέρνηση ΝΔ «η Ελλάδα με τις βάσεις θα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», ενώ αναφερόμενη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε ότι «δεν μπορείς να λες ότι θα κοιτάξουμε να μην εμπλακούμε, αλλά πρέπει καθαρά να πεις ότι θα κλείσεις της βάση της Σούδας, η ρητή και σαφής αυτή απόφαση έχει μεγάλη πολιτική σημασία».

«Αν δεν ξηλωθεί η εγκατάσταση δεν ξέρεις τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν μειώνει την μεγάλη πολιτική σημασία της απόφασης» πρόσθεσε.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η κρίση δεν οφείλεται στους «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ανέφερε ότι αναμφισβήτητα υπάρχουν «παράσιτα», ωστόσο, πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ θέλει η προσοχή του λαού να συγκεντρωθεί στην νόμιμη κλοπή, κύριες πλευρές της οποίας είναι η ταξική εκμετάλλευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μετά το Μάαστριχτ, η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα οποία όλα έγιναν νόμιμα.