Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) – Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο αποτελεί ένα πολύχρωμο παζλ που τα κομμάτια του συμπληρώνονται από 12 βασικές «συνιστώσες» δυνάμεις.

Τα σχήματα που συνθέτουν τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτίζονται από μαοϊκούς, τροτσκιστές, διεθνιστές, ευρωκομμουνιστές, πρώην στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ακροαριστερούς που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα συμμετείχαν σε ένα σχήμα το οποίο θα διεκδικούσε την πρώτη θέση σε βουλευτικές εκλογές και ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι περισσότεροι όπως αναφέρει το Έθνος, «κουβαλούν» στις πλάτες τους ιδεολογικές διαφορές με το ΚΚΕ, που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια μετά την πρώτη διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’60.

Με θέσεις που φτάνουν ακόμη και στον αντιευρωπαϊσμό, ζητώντας την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ισότιμα στο τραπέζι διαμόρφωσης της πολιτικής πρότασης του κόμματος.

Η ΑΚΟΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, το «Κόκκινο», η ΚΟΕ, η ομάδα ΡΟΖΑ, οι Ριζοσπάστες, η ΑΠΟ, το ΔΗΚΚΙ με τους Οικοσοσιαλιστές και τον Συνασπισμό αλλά και τους Ανένταχτους Αριστερούς μαζί με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το ψηφιδωτό του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε ως δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου με ποσοστό 16,78% εκλέγοντας 52 βουλευτές.