Μπορεί να μην είναι το «σώσιμο» του αιώνα όπως γράφουν πολλοί, γιατί αυτό ήταν το σώσιμο του 2014, πάλι στο Brno, πάλι από τον Marquez.

Όμως είναι το σώσιμο της χρονιάς και μάς θυμίζει το γιατί ο νεαρότερος πρωταθλητής MotoGP είναι κάτι το μοναδικό ανάμεσα σε 20 τόσους μοναδικούς αναβάτες.

Ο Marquez μοιάζει αβαρής, ανύπαρκτος, λες κι οι νόμοι της φυσικής τον παρακάμπτουν, λες κι η RCV είναι αυτόνομη, οδηγούμενη από μιαν ΑΙ (Artificial Intelligence) στην CPU της.

Κι όταν ο ίδιος κάνει λάθη, όπως στην προκειμένη περίπτωση στα Β’ Ελεύθερα Δοκιμαστικά του αγώνα στην Τσεχία, αφήνει τη μοτοσυκλέτα απόλυτα ελεύθερη να τα διορθώσει μόνη της, λες και ο ίδιος δεν είναι από ύλη, ένα φάντασμα.

Ο διπλός πρωταθλητής δήλωσε μετά πως το σώσιμο του 2014 ήταν πιο ακραίο, αφού τότε είχε γείρει 68,3 μοίρες και σερνόταν με το δεξί ώμο στην άσφαλτο, ενώ τώρα «μόλις» 67,5 μοίρες. Θυμίζουμε πως θεωρητικά, τα λάστιχα MotoGP προσφέρουν πρόσφυση ως τις 64 μοίρες…

Όμως φέτος στο Brno το κασκαντεριλίκι είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, κάπου 2,5 με 3 δευτερόλεπτα. Τρία δευτερόλεπτα χωρίς βαρύτητα, στην επιφάνεια της γης. Το μόνο που φαίνεται ότι ενστικτωδώς έπραξε ο Marquez, ήταν να «στηριχτεί» με το γόνατό του στην άσφαλτο για όσο χρόνο μπορούσε κι έτσι αποφορτίζοντας το σύνολο από το βάρος του, επίτρεψε στα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυση διαχειριζόμενα με λιγότερο φορτίο.

phorotoo2

Επίσης «άφησε» τη μοτοσυκλέτα -χαλαρώνοντας τα χέρια του στο τιμόνι-, να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις της, όπως κάνει κάθε μοτοσυκλέτα που βρίσκεται να κινείται εκτός πρόσφυσης.

phorotoo3

Θυμίζουμε ότι ο χρόνος που εκτυλίσσονται τα πράγματα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά πολύ ταχύτερος από την όποια δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να δράσει. Γι’ αυτό και το σώσιμο του Marquez μοιάζει εξωγήινο.

Ωστόσο, αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει «μάθει» σε τέτοιες περιπτώσεις να μην παρεμβαίνει και να αφήνει τη μοτοσυκλέτα να κάνει τη δουλειά. Αντίδραση που αντίκειται στα ανθρώπινα ανακλαστικά και έχει κατακτηθεί μόνο από καλά εκπαιδευμένους οδηγούς.

phorotoo4

Γι’ αυτό και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα πώς γίνεται! Επειδή απλά την «αφήνει»…

Δείτε το σώσιμο της χρονιάς στο βίντεο…

Κι εδώ το σώσιμο του αιώνα, από τον ίδιο, ένα χρόνο νωρίτερα…

Θανάσης Χούντρας