Μετά την εξαιρετική επιτυχία των Grom, η Honda δεν προλαβαίνει να τα πουλάει στις ΗΠΑ. Η ζήτηση έχει δημιουργήσει απίστευτα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα τον διπλασιασμό της τιμής του μικρού διαβόλου.

Η Ελάχιστη Συνιστώμενη Τιμή Λιανικής εκεί είναι 2.999 δολάρια, αλλά ένα Grom αυτόν τον καιρό, όταν το βρει κανείς σε έκθεση, πουλιέται αντί 6.000 δολαρίων. Βέβαια, η Honda είχε πάντα τον τρόπο της με τα μοτοσυκλετάκια.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που οι άλλοι κατασκευαστές έχουν ριχτεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βγάλουν ανταγωνιστικά μοντέλα. Η Kawasaki τερμάτισε πρώτη, παρουσιάζοντας ήδη το δικό της αντί-Grom, γνωστό και ως Z125 Pro.

suxuasak1

Τώρα όπως φαίνεται είναι η σειρά της Suzuki, η οποία έχει ζητήσει το πατεντάρισμα της δικής της εκδοχής σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο μοτοσυκλετάκι που παραπέμπει στο EXTRIGGER, το οποίο πρωτόδαμε στην Έκθεση Tokyo Motor Show του 2013 σαν πρωτότυπο –την ίδια χρονιά δηλαδή που παρουσιάστηκε και το Grom.

suxuasak2

Τα σχέδια που βλέπουμε να συνοδεύουν τις αιτήσεις για κατοχύρωση πατέντας, μοιάζουν πολύ στο πρωτότυπο εκείνο. Ειδικά το πλαίσιο, το ψαλίδι και ο προβολέας είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

Οι πρώτες αναφορές ήθελαν το EXTRIGGER να χρησιμοποιεί τον κινητήρα του σκούτερ eLets της Suzuki, ο οποίος προσφέρει αυτονομία αλλά και τελική ταχύτητα 32 χιλιομέτρων.

Ο ηλεκτροκινητήρας θα έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα χαρακτήρα στο νεαρό μοτοσυκλετάκι, όμως θα πρέπει να προσφέρει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις. Το Grom προηγείται χρονικά και ήδη έχει δεχτεί την πρώτη του αναβάθμιση.

suxuasak3

Η χρήση για την οποία προορίζεται το EXTRIGGER δεν περιλαμβάνει μεγάλες διαδρομές, άρα καθόλου δεν θα χρειαστεί μία (ή δύο) τεράστια μπαταρία που θα το φόρτωνε όγκο και βάρος. Και ένας ηλεκτροκινητήρας είναι από πλευράς απόδοσης ό,τι πρέπει για τα ζογκλερικά στη γειτονιά ή στα πιτ-μποξ όπου επίσης κάτι τέτοια ατίθασα μοτοσυκλετάκια νιώθουν «σαν στο σπίτι τους».

Προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει πως όταν αναδύονται τέτοια εποχή αιτήσεις για πατέντες, τότε το μοντέλο που αφορούν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ελέγχου πριν την παραγωγή.

Δεν θα εκπλαγούμε λοιπόν αν δούμε το Suzuki EXTRIGGER στις εκθέσεις του Φθινοπώρου σαν μοντέλο 2017.

suxuasak6 suxuasak7 suxuasak8 suxuasak9

Θανάσης Χούντρας