Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro θα διεξαχθεί υπό την σκέπη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας (F.I.M.) γεγονός που του προσδίδει έξτρα κύρος και αίγλη. Έχοντας ξεκινήσει το 2018 ως ιδιωτική πρωτοβουλία με την ονομασία WESS (World Enduro Super Series), η σειρά αγώνων hard enduro γνώρισε τεράστια επιτυχία και αμέσως αναγνωρίστηκε η τεράστια δυναμική της, έτσι ώστε το 2021 να γίνει το νεότερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Ημερολόγιο FIM Hard Enduro 2022

  1. Minus 400* – Iσραήλ, 5-7 Απριλίου
  2. Xross* – Σερβία, 18-21 Μαΐου
  3. Red Bull Erzbergrodeo, Αυστρία, 16-19 Ιουνίου
  4. Red Bull Abestone, Ιταλία 9-10 Ιουλίου
  5. Red Bull Romaniacs, Ρουμανία 26-30 Ιουλίου
  6. Red Bull TKO – Η.Π.Α, 13-14 Αυγούστου
  7. Red Bull Outliers* – Καναδάς, 27-28 Αυγούστου
  8. Hixpania Hard Enduro – Ισπανία, 7-9 Οκτωβρίου

* νέες τοποθεσίεςΤρεις νέες τοποθεσίες έχουν προστεθεί στο ημερολόγιο του 2022, ενώ επιστρέφει και το Red Bull Erzbergrodeo που τις δύο τελευταίες χρονιές (’20-’21) είχε ακυρωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος θα δοθεί στο Ισραήλ με το Minus 400 να μπαίνει για πρώτη φορά στο ημερολόγιο. Από το αρνητικό υψόμετρο (-400 μέτρα) και το ξηρό κλίμα, οι αναβάτες στη συνέχεια θα ταξιδέψουν σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, για το Xross Hard Enduro Rally, στα βουνά και τα δάση της Σερβίας. Ακολουθεί η γιορτή του Hard Enduro, το μοναδικό Red Bull Erzbergrodeo στο πασίγνωστο λατομείο της Αυστρίας όπου 500 αναβάτες θα πάρουν εκκίνηση στον τελικό της Κυριακής, με την προσπάθειά τους να μεταδίδεται ζωντανά μέσω Red Bull TV.Ακολουθούν δύο “καυτοί” αγώνες τον Ιούλιο, ο Ιταλικός γύρος του Red Bull Abestone και το λατρεμένο Red Bull Romaniacs και σειρά έχουν δύο γύροι στην αμερικάνικη ήπειρο, το Red Bull TKO (Tennessee, Η.Π.Α.) και το Red Bull Outliers (Καναδάς). Το Σεπτέμβριο οι αναβάτες θα πάρουν μια καλή ανάσα και θα επιστρέψουν στη δράση τον Οκτώβριο με την αυλαία να πέφτει στο τριήμερο Hixpania Hard Enduro.

Νέα κατηγορία Junior

Για πρώτη φορά στο Hard Enduro θα υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για αναβάτες κάτω των 22 ετών σε τέσσερις αγώνες του Πρωταθλήματος (Xross, Red Bull Erzbergrodeo, Abestone Hard Enduro και Hixpania Hard Enduro). Οι νέοι αναβάτες (γεννημένοι από το 1990 και μετά) θα λαμβάνουν κανονικά μέρος σε αυτούς τους αγώνες, αλλά παράλληλα θα βαθμολογούνται και ξεχωριστά για το νεοσύστατο κύπελλο FIM Hard Enduro Junior World Cup. Στόχος για το 2022 είναι να κρατηθεί το κόστος για τους νέους αναβάτες όσο το δυνατόν χαμηλότερα και το 2023 ο θεσμός “Junior” να μετατραπεί σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Συμμετοχές και φαβορί

Το Hard Enduro καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων αναβατών και εταιρειών. Έτσι, εκτός των δύο που μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Hard Enduro, του Billy Bolt (Husqvarna) και του Manuel Lettenbichler (KTM), το παρών αναμένεται να δώσουν και όλοι οι κορυφαίοι οδηγοί των τελευταίων ετών όπως οι Wade Young (Sherco), Mario Roman (Sherco), Jonny Walker (Beta), Alfredo Gomez (Husqvarna) και Tadeusz ‘Taddy’ Błażusiak (Gas Gas). Επίσης θα επιστρέψει στη δράση ο θρύλος του hard enduro Graham Jarvis (τραυματίστηκε στον αγώνα Red Bull Romaniacs του 2021) με δική του ομάδα και την υποστήριξη της Husqvarna.Με τον Bolt να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα κι έχοντας κερδίσει με σχετική άνεση τους πρώτους φετινούς γύρους του SuperEnduro δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Lettenbichler ακόμα κι αν επιστρέφει μετά από χειρουργική επέμβαση και αγωνιστική απραξία μερικών μηνών και ούτε τον Walker με τη συνεχώς ανοδική του πορεία. Σε κάθε περίπτωση το διάστημα των επτά μηνών που διαρκεί το πρωτάθλημα με τις συνολικά 22 αγωνιστικές ημέρες κάνει το FIM Hard Enduro να δείχνει εξαιρετικά μακρύ και απρόβλεπτο και η εμπειρία των αναβατών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή λαθών και εγκαταλείψεων.