Το μαγειρικό reality MasterChef προσφέρει στους επίδοξους σεφ γνώσεις, εμπειρίες μέσα στις κουζίνες και σε όσους δοκιμάζουν τα πιάτα τους, μοναδικές γεύσεις που συνήθως τους μένουν αξέχαστες. Ωστόσο αυτό που συνέβη στο Ισπανικό MasterChef δεν έχει προηγούμενο καθώς δεν καταγραφεί ποτέ ανάλογο περιστατικό. Συγκεκριμένα, 44 άτομα που δοκίμασαν από τα πιάτα που τους σέρβιραν οι φιλόδοξοι μάγειρες του Ισπανικού MasterChef έπαθαν τροφική δηλητηρίαση.

Όλα έγιναν αφού οι παίκτες του δημοφιλούς μαγειρικού διαγωνισμού προετοίμασαν ένα μενού για τους 120 εργαζόμενους του διάσημου ενυδρείου Oceanogràfic στη Βαλένθια, με αφορμή την 20ό χρόνο λειτουργίας του.

Οι παίκτες ακολούθησαν της δημοφιλούς Ισπανίδας σεφ, Rakel Cernicharo, και ετοίμασαν πιάτα με θαλασσινά, όπως λαβράκι και μύδια, ενώ για επιδόρπιο κλήθηκαν να φτιάξουν ένα ιαπωνικό cheesecake με φύκια.

Το φινάλε όμως ήταν δυσάρεστο.. Είτε κάποιο από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκε στις παρασκευές των πιάτων δεν είχε ψηθεί σωστά είτε κάποιο από τα θαλασσινά δεν ήταν φρέσκο με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση των 44 ατόμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν εμετοί και γαστρεντερικά προβλήματα. Σε ανάρτηση που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, κάποιος από τους 44 που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση έγραψε: «Ευχαριστώ MasterChef για τη χειρότερη γαστρονομική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου» ενώ μία άλλη γυναίκα, αποκάλυψε πως έχασε 5 κιλά, λόγω της γαστρεντερίτιδας, ενώ τόνισε πως χρειάστηκε ενέσεις με Primperan για να μπορέσει να συνέλθει.

Ο παραγωγός του προγράμματος, Shine Iberia εξέφρασε τη λύπη του για το ατυχές συμβάν και υποστήριξε πως είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό εδώ και 11 χρόνια, που προβάλλεται ο μαγειρικός διαγωνισμός.

«Πρόκειται για μια απολύτως εξαιρετική περίπτωση σε αυτά τα 11 χρόνια MasterChef στην Ισπανία, ένα πρόγραμμα, στο οποίο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η εγγύηση της διατροφικής φροντίδας των ατόμων που εμπλέκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνες γύρω από τα αίτια της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.