Η μακροβιότερη ιατρική σειρά στην ιστορία, παίρνοντας τον τίτλο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ «Στην Εντατική» (1994-2009), προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2005 από το ABC και έκτοτε αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές στο κοινό δραματικές, ιατρικές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.

Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα που σημείωσε κατά την διάρκεια των 17 του κύκλων το «Grey’s Anatomy» συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, έχοντας καταφέρει να κερδίσει μεταξύ άλλων δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης δραματικής σειράς 2007 και καλύτερης δεύτερης γυναικείας ερμηνείας 2006), καθώς και δύο Βραβεία Έμμυ (Καλύτερου casting 2006 και καλύτερης δεύτερης γυναικείας ερμηνείας 2007), με αποτέλεσμα να είναι η πιο επιτυχημένη ιατρική σειρά όλων των εποχών. Στα τόσο χρόνια της προβολής της, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα για τη σειρά που σίγουρα δεν γνωρίζετε.

Η σειρά γεννήθηκε μετά τη δυσκολία μιας γιατρού να ξυρίσει τα πόδια της στο νοσοκομείο

Η ίδια η δημιουργός της σειράς, Σόντα Ράιμς, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στην Όπρα Γουίνφρι ότι παρόλο που της άρεσαν πάντα οι ιατρικές σειρές, η μοναδική αφορμή για τη δημιουργία του Grey’s Anatomy υπήρξε η εξομολόγηση μιας γιατρού στην ίδια για το πόσο δύσκολο ήταν να ξυρίσει τα πόδια της στο μικρό ντους του νοσοκομείου. «Στην αρχή φαινόταν σαν μια ανόητη λεπτομέρεια», είπε η Ράιμς. «Αλλά τότε σκέφτηκα το γεγονός ότι εκείνη η στιγμή και το συγκεκριμένο μέρος ήταν η μοναδική ευκαιρία της γιατρού για να κάνει αυτό που χρειαζόταν. Είναι τόσο δύσκολο το έργο τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το όνομα της σειράς είναι εμπνευσμένο από ένα κλασικό ιατρικό βιβλίο

Το Grey’s Anatomy προφανώς και αναφέρεται στον κύριο χαρακτήρα της σειράς, τη Δρ Μέρεντιθ Γκρέι, την οποία ενσαρκώνει η Έλεν Πομπέο. Ωστόσο, τόσο ο χαρακτήρας όσο και το όνομα της σειράς επιλέχθηκαν ως αναφορά στο κλασικό ιατρικό βιβλίο «Η Ανατομία του Γκρέι» που γράφτηκε από τον Άγγλο ανατόμο Χένρι Γκρέι και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1858. Το βιβλίο θεωρείται ένα από τα πρώτα έργα για το ανθρώπινο σώμα και βρίσκεται στην 41η έκδοσή του σήμερα -με φυσικά μερικές ενημερώσεις από την πρώτη έκδοση.

Κάθε επεισόδιο της σειράς έχει το όνομα κάποιου τραγουδιού, εκτός από ένα

Από το πρώτο επεισόδιο, «A Hard Days ‘Night», που πήρε το όνομά του από το διάσημο τραγούδι των θρυλικών Beatles, κάθε επεισόδιο ονομάστηκε και από κάποιο τραγούδι, μεταξύ των οποίων τα «Fight the Power», «Public Enemy», «Grandma Got Run Over» κ.α. Η μοναδική εξαίρεση, μέχρι στιγμής, ήταν ένα επεισόδιο της 14ης σεζόν με τίτλο «1-800-799-7233», η πραγματική γραμμή επικοινωνίας για την αναφορά της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ήταν και η υπόθεση του επεισοδίου.