Με μπλεγμένη χρονολογική σειρά, μια αντεστραμμένη αλληλουχία μέλλοντος, παρόντος και παρελθόντος δηλαδή, ένας άντρας προσπαθεί να πάρει εκδίκηση απ’ όσους τον έβλαψαν πριν από δεκαετίες.

Αυτή είναι με δυο λόγια η σύνοψη της ταινίας «Οι Πόλεις των Τελευταίων Πραγμάτων» που έβγαλε τον Ιούλιο το Netflix στην πλατφόρμα και λίγοι πήραν χαμπάρι. Ένα φιλόδοξο κορεατικό δράμα που μπλέκει τα είδη και πατά πάνω στη μακρά κινηματογραφική παράδοση της χώρας με την εκδίκηση και την κάθαρση.

Ο πρωταγωνιστής με το περίπλοκο παρελθόν έγινε κτήμα του Netflix μετά τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2018 «για την υψηλή καλλιτεχνική του αξία και το σκηνοθετικό του όραμα».

Για τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Χο Γουί Ντινγκ ο λόγος, που χειρίζεται μαεστρικά το υλικό του και μας παρουσιάζει τρία κεφάλαια από τη ζωή ενός ανθρώπου, σε τρία διαφορετικά στιλ και με αντεστραμμένη μάλιστα σειρά.

Ατμοσφαιρικό και με τον αλλοτριωμένο ρομαντισμό των κλασικών νουάρ, το πέμπτο φιλμ του Χο Γουί Ντινγκ είναι μια γοητευτική περιπλάνηση σε έννοιες όπως μοίρα, απώλεια και εκδίκηση.

Το πρώτο κομμάτι θα σας θυμίσει φευγαλέα κάτι «Blade Runner» και «Minority Report», ενώ το πανέμορφο δεύτερο κάθε σοβαρό νεονουάρ εκεί έξω. Και το «Oldboy» βέβαια. Όσο για το τρίτο μέρος, είναι ένα πραγματικό χολιγουντιανό μελόδραμα, σαν αυτά που δεν φτιάχνουν πια…