Οι μέτοχοι του συνδρομητικού καναλιού δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα ποσά που ξοδεύει η εταιρία στις απολαβές των μεγαλοδιευθυντών της.

Πρόσφατα λοιπόν, στις αρχές Ιουνίου και με οριακή πλειοψηφία, οι μέτοχοι καταψήφισαν το νέο σχέδιο αποζημιώσεων για τα executive στελέχη του δικτύου, όπως έγινε γνωστό από τα επίσημα στοιχεία του Netflix.

H απόφαση της συνέλευσης των μετόχων δεν είναι ωστόσο δεσμευτική και το δίκτυο ανακοίνωσε πως οι διευθυντές θα πάρουν κανονικά τις προγραμματισμένες τους αποζημιώσεις για το 2019.

Κι εδώ τα νούμερα ζαλίζουν. Πέρυσι, ας πούμε, το Netflix ανακοίνωσε πως πληρώνει τον γενικό του διευθυντή Reed Hastings και τον διευθυντή προγράμματος Ted Sarandos με 31,5 εκατ. δολάρια τον καθένα, ένα πακέτο αποδοχών που περιλαμβάνει μισθό και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plans). Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι αποδοχές του Hastings αυξήθηκαν κατά 7% και του Sarandos κατά 20%.

Άνοδο σημείωσαν επίσης οι απολαβές του διευθυντή προϊόντος Greg Peters, από 12,6 εκατ. δολάρια το 2018 σε 16,8 εκατ. δολάρια σε μετρητό και δικαιώματα μετοχών το 2019. Ακόμα και η νέα επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του καναλιού Spencer Neumann θα λάβει για το 2019 διπλάσιο ποσό από τον προκάτοχό της David Wells το 2018.

Το Netflix δικαιολόγησε στους μετόχους τα τρελά νούμερα των διευθυντών του λέγοντας πως «είναι σχεδιασμένα ώστε να προσελκύουν και να διατηρούν εξαιρετικούς συνεργάτες», προσαρμοσμένα στην εκάστοτε θέση αλλά και την απόδοση του μεγαλοστελέχους.

Μόνο που οι μέτοχοι του Netflix καταψηφίζουν κάθε χρόνο τις αυξήσεις στις αποδοχές των διευθυντών. Και το Netflix επιμένει να τους αγνοεί διαχρονικά, δομώντας έτσι την εταιρική του διοίκηση ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία της από τις απόψεις των μετόχων…