«Οι νέοι φάκελοι» και η Σοφία Παπαϊωάννου ερευνούν την ιστορία των αποκρατικοποιήσεων στην χώρα μας και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας στις 23.00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η Ελλάδα αναζητά 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 και οι «Νέοι Φάκελοι» ερευνούν την ιστορία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

Η Σοφία Παπαϊωάννου ταξιδεύει στην περιοχή Αφάντου στην Ρόδο μια κρατική έκταση 1.800 στρεμμάτων που απαλλοτριώθηκε πριν από 35 χρόνια για να γίνει μεγάλο θέρετρο με ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, εστιατόρια και πισίνες.

Η κάμερα των «Νέων Φακέλων» καταγράφει την αποκαρδιωτική εγκατάλειψη του χώρου με κτίρια, ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που χτίστηκαν και τώρα ρημάζουν. Την ίδια στιγμή καταγράφεται η ιστορία του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι προτάσεις αξιοποίησης που δεν προχώρησαν ποτέ αλλά και τα νέα επενδυτικά σχέδια του Κατάρ.

Παράλληλα, η εκπομπή ερευνά τις δύο μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στην χώρα μας. Καταγράφονται διαχρονικά οι μετοχοποιήσεις, οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών και αποκαλύπτεται που πήγαν τα λεφτά των αποκρατικοποιήσεων.

Στην εκπομπή μιλούν πρώην υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης που χειρίστηκαν τις αποκρατικοποιήσεις, οι κύριοι: Χριστοδουλάκης, Παπαντωνίου, Αλογοσκούφης, Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο Πρόεδρος του Invest in Greece κ. Συγγρός, συνδικαλιστές αλλά και Πρώην Δήμαρχοι της Αφάντου, κάτοικοι της περιοχής που διεκδικούν την περιουσία τους και ο Δήμαρχος Ελληνικού.

Παράλληλα η Σοφία Παπαϊωάννου ταξιδεύει στη Σλοβακία τη χώρα της Ευρώπης που κατάφερε να έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό αποκρατικοποιήσεων. Πάνω από το 90% της δημόσιας περιουσίας ανήκει σε χέρια ξένων ιδιωτών. Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Μέτσιαρ με υπουργούς αλλά και τον έλληνα πρέσβη, Νίκο Κανέλλο.

Οι «Νέοι Φακέλοι» συναντούν τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Ίβαν Μίκλος της Σλοβακίας, τον άνθρωπο που αρνήθηκε η χώρα του να συμμετάσχει στο Μνημόνιο Βοήθειας της Ελλάδας, τον άνθρωπο που δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ.