O πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 9η μέρα με τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν να προελάσουν προς πόλεις και σημεία στρατηγικά για τις βλέψεις τους και τους Ουκρανούς να αντιστέκονται με κάθε τρόπο. Το προσφυγικό κύμα στα σύνορα με την Πολωνία και τη Μολδαβία πλέον είναι τεράστιο ενώ και οι οικονομικές επιπτώσεις της σύρραξης.

Η Δύση έχει επιβάλλει πλήθος κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες με αυτές να αγγίζουν και το εγχώριο star system.

Tο Instagram έχει πλημμυρίσει από αναρτήσεις νεαρών Ρώσων, γόνων της ρωσικής «αφρόκρεμας», που καλούν τον Πούτιν να σταματήσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία. Μέρος της νέας γενιάς της ελίτ των Ρώσων influencers είναι κατά της εισβολής στην Ουκρανία. «Διαδηλώνουν» κατά του πολέμου στην Ουκρανία με αναρτήσεις στο Instagram μέσω των οποίων ζητούν ειρήνη στην Ουκρανία και καλούν τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την αιματοχυσία.

Μεταξύ αυτών η 24χρονη Ελιζαβέτα Πεσκόβα, κόρη του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η 40χρονη Ξένια Σομπτσάκ, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια καθώς και η 23χρονη Σοφία Αμπράμοβιτς, κόρη του δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς,

Ξένια Σομπτσάκ

Η Σομπτσάκ είναι η δεύτερη κόρη του πρώτου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ και της Ρωσίδας πολιτικού Λουντμίλα Ναρούσοβα. Παρόλα αυτά, η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και influencer είναι από τις πρώτες Ρωσίδες της νέας γενιάς που με τις αναρτήσεις της στο Instagram τάχθηκε ανοιχτά κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

«Το βασικό θέμα – είναι μια αληθινή σύγκρουση με την Ουκρανία – στην οποία κανένας, ούτε κι εγώ, πιστεύαμε πως θα συμβεί μέχρι το τέλος. Όταν η Ρωσία αναγνώρισε τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, φαινόταν πως ήδη ένα είδος μεσολάβησης είχε τελειώσει. Αυτό ήταν η αρχή. Η στρατιωτική σύγκρουση άρχισε». έγραψε η Σομπτσάκ σε μακροσκελή ανάρτησή της στο Instagram και πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι πως πεθαίνουν άνθρωποι». Η ίδια λέγεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφυγε μαζί με τον μικρό γιο της στην Τουρκία.

Σοφία Αμπράμοβιτς: «Ο Πούτιν (όχι η Ρωσία) θέλει πόλεμο με την Ουκρανία»

Η Σοφία Αμπράμοβιτς, κόρη του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, που όπως έγινε γνωστό πουλά τους «Μπλε» έναντι 3 δισ. λιρών, δεν δίστασε παρά τις στενές σχέσεις του κροίσου πατέρα της με το Κρεμλίνο, να κάνει μια ανάρτηση στο Instagram κατά της εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν (όχι η Ρωσία) θέλει πόλεμο με την Ουκρανία», έγραψε η κόρη του Ρώσου ολιγάρχη και πρόσθεσε πως είναι προπαγάνδα του Κρεμλίνου να λέγεται πως η πλειοψηφία των Ρώσων συμφωνεί με τις βλέψεις του Πούτιν (κατά της Ουκρανίας). Η Σοφία Αμπράμοβιτς έχει 50.000 ακολούθους στο Instagram.

Μήνυμα της κόρης του Αμπράμοβιτς κατά του πολέμου

Ελιζαβέτα Πεσκόβα

Κατά του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως τάσσεται και η πανέμορφη Ελιζαβέτα Πεσκόβα, κόρη του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όχι στον πόλεμο», έγραψε στο Instagram η Πεσκόβα, αλλά μετά από λίγες ώρες αυτή εξαφανίστηκε.

Μαρία Γιουμασέβα

η 19χρονη Μαρία Γιουμασέβα, εγγονή εκ μητρός του Μπόρις Γιέλτσιν (μητέρα της είναι η Τατιάνα Γιέλτσιν) και κόρη του Βαλεντίν Γιουμάσεφ, συμβούλου του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άλλη μία κοπέλα της ρωσικής ελίτ που τάσσεται κατά του πολέμου. Μάλιστα, ο πατέρας της λέγεται πως βοήθησε τον Πούτιν να ανέβει τα σκαλιά της εξουσίας αφού χρημάτισε ως ένας από τους έμπιστους συμβούλους του Γιέλτσιν και προέτρεψε τον πεθερό του να επιλέξει τον Πούτιν ως αντικαταστάτη του.

Η Μαρία Γιουμασέβα φαίνεται ότι δεν «υπάκουσε» στις στενές σχέσεις της οικογένειάς της με το Κρεμλίνο και έδειξε την στήριξή της στην Ουκρανία απλώς αναρτώντας στον λογαριασμό της στο Instagram την ουκρανική σημαία, μία ημέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε άλλη ανάρτηση η εγγονή του Μπόρις Γιέλτσιν έγραψε «Όχι πόλεμος» μαζί με μια ραγισμένη καρδιά…

Η 19χρονη Μαρία Γιουμασέβα γεννήθηκε στο Λονδίνο και φέρεται να διατηρεί σχέση από το 2020 με τον 30χρονο διεθνή Ρώσο ποδοσφαιριστή Φίοντορ Σμόλοφ. Μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε την αντίθεσή του γράφοντας στους λογαριασμούς του στα social media «Όχι στον πόλεμο».