Για τον Σταμάτη Φασουλή, η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό δεν είναι πάντα μια ευθεία γραμμή. Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα», ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο παράπονό του δεν αφορά τις δουλειές που «έσκιζαν» εισπρακτικά, αλλά εκείνες που, αν και τις θεωρούσε τις κορυφαίες του, συνάντησαν την απόλυτη «σιωπή».

Η παράσταση που τον κράτησε μακριά από τη σκηνή για δύο χρόνια

Αναφερόμενος στις στιγμές που το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τον κόπο του, ο Σταμάτης Φασουλής στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο έργο που τον σημάδεψε:

«Έχω κάνει αποτυχίες, απλώς δεν φαίνονται. Δεν έχω κάνει και πάρα πολλές, αλλά έχω κάνει και αποτυχιάρες, μπαμ! Εγώ έχω και ένα παράπονο.
Το καλύτερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου και η καλύτερη παράσταση και η καλύτερη ερμηνεία, ήταν ο «Μπαμπάς» που έπαιζα πριν 10 χρόνια, δεν ήρθε ψυχή. Και έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα που είναι μέτρια και έχουν σκίσει. Γι’ αυτό, μην δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις επιτυχίες ή στις αποτυχίες. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι σημαίνει».

Η αίσθηση ότι το κοινό του γύρισε την πλάτη ήταν τόσο έντονη, που τον οδήγησε σε μια παρατεταμένη παύση.
«Με τον «Μπαμπά» έκανα δύο χρόνια να παίξω μετά. Δεν ήθελα, γιατί δεν με νοιάζει η αποτυχία η εισπρακτική, με νοιάζει ότι αυτό που κάνεις και αυτό που προσπαθείς να δώσεις, δεν έχει καμία ανταπόκριση, σου γυρνάνε την πλάτη, ότι αυτό δεν αφορά κανέναν. Δεν είναι ωραίο πράγμα», εξήγησε, δείχνοντας πόσο βαθιά μπορεί να πληγώσει έναν δημιουργό η έλλειψη επικοινωνίας με τους θεατές.

Η «απόσταση» ως άμυνα στην αποθέωση και την κατάρρευση

Παρά τις δεκαετίες επιτυχιών, ο ίδιος επιλέγει συνειδητά να μην «ακουμπάει» πάνω στο χειροκρότημα. Όπως παραδέχτηκε στη συνέντευξή του, η επιτυχία και η αποτυχία πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια ψυχραιμία.

«Δεν έχω καταλάβει τις επιτυχίες, γιατί δεν άφησα και τον εαυτό μου ήσυχο. Πάντα ετοίμαζα κάτι άλλο την ώρα που γινότανε. Ξέρεις, δεν ήθελα ποτέ να ευχαριστηθώ πολύ ή να το πάρω πάνω μου που λένε για μια επιτυχία, γιατί έτσι θα έπρεπε να στεναχωρηθώ πολύ και για μία αποτυχία. Οπότε, ένας καλλιτέχνης κατά τη γνώμη μου πρέπει να στέκεται λίγο πιο μακριά. Και από την αποτυχία μην καταρρακωθεί και τα παρατήσει, αλλά και από την επιτυχία, μην το πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ και την πληρώσει αυτός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Σταμάτης Φασουλής ξεκαθάρισε πως η φιλοσοφία του είναι να κοιτάζει πάντα το επόμενο βήμα: «Η επιτυχία, αν την πάρεις σαν κάτι καθημερινό, ότι έτσι οφείλεις να κάνεις, έτσι έπρεπε να κάνεις, ωραία το ‘κανες, πάμε παρακάτω. Και δεν αφήνω ποτέ μια δουλειά να μείνει μέσα μου, εκτός από αυτό που σου ‘πα, εκτός από τον «Μπαμπά» που είναι μία περίπτωση. Όλα τ’ άλλα προχωράω παρακάτω».