Δεν μπορείτε να ζήσετε για πάντα, αλλά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιβραδύνετε τη γήρανση, για να νιώθετε και να φαίνεστε νεότεροι. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η τακτική άσκηση.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης, που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε βιολογικά νεότεροι κατά περίπου εννέα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Preventative Medicine».

Σύμφωνα με το «Health Digest», οι ερευνητές αυτής της μελέτης με επικεφαλής τον Larry A. Tucker, καθηγητή της επιστήμης της άσκησης, εξέτασαν 5.823 ενήλικες, που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ). Η εν λόγω έρευνα παρακολουθούσε πόσο οι ενήλικες αυτοί ασκούνταν (με 62 διαφορετικά είδη άσκησης) για συνολικά 30 ημέρες.

Η Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μελέτησε επίσης τις «τιμές του μήκους των τελομερών», έναν δείκτη για τη βιολογική ηλικία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας τόσο μικρότερα είναι τα τελομερή σας. Ο Tucker εξέτασε τις τιμές του μήκους των τελομερών των συμμετεχόντων και τις επιλογές άσκησης και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλή σωματική δραστηριότητα είχαν τα μακρύτερα τελομερή. Άλλοι με καθιστική ζωή, λίγη ή μέτρια φυσική δραστηριότητα, είχαν σχεδόν τα ίδια μήκη τελομερών μεταξύ τους.

Ποια άσκηση σας κάνει βιολογικά νεότερους;

Είστε έτοιμοι να γίνετε περίπου εννέα χρόνια νεότεροι; Σύμφωνα με τον Tucker, όσοι βρίσκονταν στο εύρος υψηλού επιπέδου σωματικής δραστηριότητας ήταν ουσιαστικά εννέα βιολογικά χρόνια νεότεροι από τους υπόλοιπους, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα κάποιου που έχει υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας είναι παρόμοια με τα κύτταρα κάποιου που είναι εννέα χρόνια νεότερός του.

Μια άλλη μελέτη της «Mayo Clinic» υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό, προσθέτοντας ότι η αεροβική άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση. Επιπλέον, οι ερευνητές της «Mayo Clinic» συνιστούν την προσθήκη προπόνησης με αντιστάσεις για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ποια είναι, λοιπόν, η ιδανική άσκηση; Αν μαντέψατε το τζόκινγκ, τότε καλά μαντέψατε. Θα πρέπει να τρέχετε σε ήπιο, αργό και ήρεμο ρυθμό για 30 έως 40 λεπτά την ημέρα – 30 για τις γυναίκες και 40 για τους άνδρες – πέντε φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ σε εξωτερικό χώρο ή σε διάδρομο, ό,τι προτιμάτε εσείς.