Η καθημερινή προσθήκη λίγων σταγόνων λεμονιού στο πράσινο τσάι μπορεί να προσφέρει περισσότερα από μια απλή γευστική ευχαρίστηση. Σύμφωνα με ειδικούς και διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ο συνδυασμός φαίνεται να ενισχύει την απορρόφηση αντιοξειδωτικών, να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώνει την πέψη και να συμβάλλει στην ενυδάτωση, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, και ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.

Δύο διαιτολόγοι αναλύουν πώς η σύζευξη πράσινου τσαγιού και λεμονιού μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη για την υγεία και κατά πόσο επηρεάζει την πέψη ή την αποτοξίνωση.

Ενισχυμένη απορρόφηση αντιοξειδωτικών

Το πράσινο τσάι και το λεμόνι αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες – μόρια που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλουν στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές νόσοι, νευροεκφυλιστικές διαταραχές και καρκίνος.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η οξύτητα και η υψηλή περιεκτικότητα του λεμονιού σε βιταμίνη C βελτιώνουν τη σταθερότητα και την απορρόφηση των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών ενώσεων του πράσινου τσαγιού.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο χυμός λεμονιού αποτελεί μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C. Σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, προσφέρει διπλή «ασπίδα» του ανοσοποιητικού απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Καλύτερη πέψη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεμόνι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού οξέος και να επιταχύνει την κινητικότητα του στομάχου, διευκολύνοντας την πέψη των τροφών.

Καλύτερη ενυδάτωση και πιο ευχάριστη γεύση

Οι νότες εσπεριδοειδών του λεμονιού «σβήνουν» την πικράδα του πράσινου τσαγιού, κάνοντάς το πιο απολαυστικό και άρα πιο εύκολο να καταναλωθεί τακτικά. Σύμφωνα με τη Dawn Jackson Blatner, RDN, συγγραφέα του The Superfood Swap, ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί και ως έξυπνος τρόπος για να αυξήσει κανείς την ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Πιθανά μειονεκτήματα και σημεία προσοχής

Παρά τα οφέλη, οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Διάβρωση σμάλτου δοντιών:

Τα όξινα ποτά, όπως το λεμονόνερο, μπορεί με τον χρόνο να φθείρουν το σμάλτο. Η Samina Kalloo, RDN, CDN, προτείνει να χρησιμοποιείτε καλαμάκι ή απλώς να ξεπλένετε γρήγορα με νερό μετά την κατανάλωση.

Επιδείνωση συμπτωμάτων παλινδρόμησης (GERD):

Η οξύτητα μπορεί να επιβαρύνει άτομα με ευαισθησία στο στομάχι και να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας, πονόλαιμου ή ναυτίας.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Η καφεΐνη και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές. Οι ειδικοί συνιστούν συνεννόηση με γιατρό πριν η καθημερινή κατανάλωση γίνει συνήθεια.

Παρά τα παραπάνω, τόσο η Δρ. Kalloo όσο και η Δρ. Blatner συμφωνούν ότι το πράσινο τσάι με λεμόνι είναι ασφαλές για τους περισσότερους όταν καταναλώνεται καθημερινά. Επισημαίνουν, όμως, ότι δεν αποτελεί «μαγικό» ρόφημα για αποτοξίνωση ή απώλεια βάρους. Ο χυμός λεμονιού συμβάλλει στο αδυνάτισμα μόνο στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής διατροφής.

Τι συμβαίνει χημικά μέσα στο σώμα

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, φυτικές ενώσεις με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η πιο σημαντική από αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), έχει τεκμηριωθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι κατεχίνες τείνουν να είναι ασταθείς στο πεπτικό σύστημα.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το λεμόνι: ο χυμός του, πλούσιος σε βιταμίνη C και φυσικά οξέα, ενισχύει τη σταθερότητα και την απορρόφηση των κατεχινών. Όπως εξηγεί η Δρ. Blatner, «το λεμόνι βοηθά τις ευεργετικές ενώσεις στο τσάι να γίνουν πιο διαθέσιμες στον οργανισμό». Με μια απλή «πίεση» λεμονιού, τα οφέλη του πράσινου τσαγιού ενδέχεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στον σχηματισμό κολλαγόνου, βασικού συστατικού για υγιές δέρμα, οστά, μύες και συνδετικούς ιστούς.