Ως «αυγή μιας νέας εποχής» στην αναπαραγωγική ιατρική χαιρετίστηκε η είδηση της πρώτης επιτυχούς μεταμόσχευσης μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Churchill της Οξφόρδης.

Λήπτρια μια 34χρονη γυναίκα, η οποία γεννήθηκε χωρίς μήτρα και δότρια η μεγαλύτερη αδερφή της, η οποία έχει ήδη δικά της παιδιά. Η επέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το Womb Transplant UK, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συγκεντρώνει κεφάλαια για την έρευνα για τη μεταμόσχευση μήτρας.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Η μεταμόσχευση μήτρας είναι μια περίπλοκη επεμβατική διαδικασία. Η ομάδα των χειρουργών αφαιρεί αρχικά τη μήτρα από τη δότρια ενώ μια δεύτερη ομάδα τη μεταμοσχεύει στη λήπτρια. Και οι δύο επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, με τους ασθενείς παραμένουν για παρακολούθηση στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες.

Η λήπτρια πρέπει να λαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια για να αποτρέψει την πιθανότητα απόρριψης του νέου οργάνου από τον οργανισμό της.  Μόλις η λήπτρια τελειώσει με τη «χρήση» της μήτρας, υποβάλλεται σε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της, ώστε να διακοπούν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Οι πρώτες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις έγιναν το 2012, ενώ πλέον έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 τέτοιες επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.