Μια γυναίκα είδε την ίδια της την καρδιά σε μουσείο, 16 χρόνια μετά την αφαίρεσή της κατά τη διάρκεια μιας σωτήριας για τη ζωή της χειρουργικής επέμβασης. Η Jennifer Sutton, από την Αγγλία, δήλωσε ότι ήταν «απίστευτα σουρεαλιστικό» να βλέπει την καρδιά της ως έκθεμα στο Hunterian Museum του Λονδίνου.

Η 38χρονη δήλωσε ότι ελπίζει πως θα βοηθήσει στην προώθηση της δωρεάς οργάνων, περιγράφοντάς την ως «το μεγαλύτερο δυνατό δώρο». Η ίδια ανέφερε ότι τώρα ζει μια πολυάσχολη, δραστήρια ζωή και σχεδιάζει, όπως είπε, να «διατηρήσω τον εαυτό μου σε λειτουργία για όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η Jennifer Sutton ήταν φοιτήτρια πανεπιστημίου όταν συνειδητοποίησε ότι δυσκολευόταν να κάνει οποιαδήποτε άσκηση, όπως ακόμα και το περπάτημα σε έναν λόφο. Μετά από εξετάσεις, διαγνώστηκε με περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια – μια πάθηση που περιορίζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα – και της είπαν ότι θα πέθαινε, αν δεν έκανε μεταμόσχευση. Όσο βρισκόταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, η υγεία της 22χρονης επιδεινώθηκε ραγδαία, μέχρι τον Ιούνιο του 2007, που έλαβε την είδηση ότι είχε βρεθεί μια συμβατή καρδιά.

Η ίδια ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη, καθώς, όταν ήταν 13 ετών, η μητέρα της είχε πεθάνει μετά από την ίδια επέμβαση. «Θυμάμαι να ξυπνάω μετά τη μεταμόσχευση και να σκέφτομαι “Θεέ μου, είμαι πραγματικά ένας νέος άνθρωπος”», είπε. «Θυμάμαι, επίσης, να χορεύω στην οικογένειά μου και να τους λέω “τα κατάφερα, τα κατάφερα“».

Μετά από δική της άδεια στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών, η καρδιά της χρησιμοποιήθηκε για μια έκθεση που τώρα είναι προσβάσιμη σε όλους, στο μουσείο στο Χόλμπορν. «Τη στιγμή που μπαίνεις για πρώτη φορά μέσα σκέφτεσαι “αυτό ήταν κάποτε μέσα στο σώμα μου”», είπε στο bbc.com. «Αλλά είναι και πολύ ωραίο. Με κράτησε ζωντανή για 22 χρόνια και πραγματικά είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό».

Η κ. Sutton δήλωσε ότι ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τη δωρεά οργάνων, αναφέροντας ότι στιγμές που καθορίζουν τη ζωή, όπως ο γάμος της, δεν θα είχαν συμβεί αν δεν έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. «Έχουν περάσει 16 φανταστικά χρόνια και δεν θα είχα κανένα από αυτά, χωρίς τον δότη μου», πρόσθεσε.