Σε έξαρση βρίσκεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο νοροϊός, ένας κοινός και μεταδοτικός ιός που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα, που εκδηλώνεται με εμετό και διάρροια.

Πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έδειξαν ότι πάνω από το 15% των τεστ στις ΗΠΑ για νοροϊό βγαίνουν θετικά, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ο ιός αυτός προκαλεί από 19 έως 21 εκατ. ασθένειες στις ΗΠΑ, σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα επείγοντα και περίπου 900 θανάτους – κυρίως μεταξύ ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Ο νοροϊός είναι μια ασθένεια που τείνει να έχει χειμερινή εποχικότητα με έξαρση συνήθως γύρω στον Φεβρουάριο.

Το healthline αναλύει τι είναι ο νοροϊός, πώς μεταδίδεται αλλά και πως μπορεί να αποφευχθεί η γαστρεντερίτιδα που προκαλεί.

Τι είναι ο νοροϊός

Ο νοροϊός είναι μια ιογενής λοίμωξη, ένας από τους πιο κοινούς τύπους γαστρεντερίτιδας, που προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακές διαταραχές.

«Αν και πολλοί ιοί και ασθένειες προκαλούν πυρετό, ο νοροϊός δεν προκαλεί πάντα πυρετό» εξηγεί ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί.

Πολλά από τα συμπτώματα διαρκούν μόλις δύο ή τρεις ημέρες και παρά το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες ασθένειες περνάει γρήγορα, όσο διαρκεί, τα συμπτώματά της, μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα.

«Μετά την έκθεση στο νοροϊό, ο ασθενής συνήθως εμφανίζει συμπτώματα 12-48 ώρες αργότερα και οι περισσότεροι άνθρωποι το ξεπερνούν μέσα σε 1-3 ημέρες» εξηγεί η επιδημιολόγος Δρ Rachel Lee.

Πώς μεταδίδεται

Ο νοροϊός είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη. Σύμφωνα με το CDC, κάθε άτομο που έχει μολυνθεί από νοροϊό αποβάλλει δισεκατομμύρια ιικά σωματίδια και αρκεί «μόνο ένα για να μολυνθεί ένα άλλο άτομο».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κολλήσει ένα άτομο σε ένα νοικοκυριό ή μια οικογένεια, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να κολλήσουν και όλοι οι άλλοι με τους οποίους ζει μαζί.

Πρόκειται για έναν ιό που δεν μεταδίδεται μόνο μέσω αναπνευστικών οδών αλλά και μέσω του περιβάλλοντος

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα

«Ο νούμερο ένα τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση αυτού του ιού είναι η σωστή υγιεινή των χεριών: πλύνετε τα χέρια σας αφού πάτε στην τουαλέτα, πριν φάτε ή ετοιμάσετε φαγητό και όταν είναι εμφανώς λερωμένα» λέει στο Healthline η Δρ Lee.

Εάν μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει ήδη κολλήσει γαστρεντερίτιδα, το να σκουπίζετε τις επιφάνειες που μοιράζεστε, μπορεί επίσης να βοήθησει στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού μέσα στο νοικοκυριό.

Η γιατρός εξηγεί ότι το αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα μπορεί να αποτρέπει άλλες ασθένειες αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά για τον νοροϊό και επιμένει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να πλένετε τα χέρια σας με «σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα».

Πώς αντιμετωπίζεται

Είναι σημαντικό όσο νοσείτε να πίνετε πολλά υγρά. Τα συμπτώματα του νοροϊού είναι δυσάρεστα αλλά και βραχύβια και αντιμετωπίζονται με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης – της μεγαλύτερης επιπλοκής αυτής της ασθένειας.

Πώς διαγιγνώσκεται

Η διάγνωση του νοροϊού γίνεται με τεστ κοπράνων.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που νοσούν, δεν εξετάζονται, οι ειδικοί μπορούν μόνο να εκτιμήσουν πόσα κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο.