Εν μέσω πανδημίας και επιδημίας, μπορεί να συμβεί ένα άτομο να μολυνθεί ταυτόχρονα και με τους δύο ιούς: τον Sars-Cov-2 και την ευλογιά των πιθήκων. Αυτό συνέβη σε έναν Σικελό άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στη Μαδρίτη τις ημέρες μεταξύ 16 και 20 Ιουνίου, στο οποίο είχε σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες χωρίς να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Ο περί ου ο λόγος Ιταλός όμως, 36 ετών, έγινε η πρώτη διεθνώς καταγεγραμμένη περίπτωση ασθενούς με τριπλή θετικότητα καθώς οι περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαίωσαν στην πραγματικότητα και την ταυτόχρονη μόλυνση από τον ιό HIV.

Την ιστορία του διηγήθηκαν οι ειδικοί της πολυκλινικής Rodolico-San Marco στην Κατάνια και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Paolo Giaccone στο Παλέρμο, στο Journal of Infection, το βρετανικό περιοδικό μολυσματικών ασθενειών. Εννέα ημέρες μετά την επιστροφή του στην πρωτεύουσα της Αίτνας, ο άνδρας άρχισε να εμφανίζει πυρετό (θερμοκρασία πάνω από 39), εξασθένιση, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πρήξιμο των βουβωνικών λεμφαδένων. Συμπτώματα που αποδίδονται και στις δύο λοιμώξεις. Ως εκ τούτου, για να διευκρινιστεί η αιτία της πιθανής μόλυνσης, τέθηκε η ανάγκη για ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Στις 3 Ιουλίου, η επιβεβαίωση: ο άνδρας ήταν θετικός στον Sars-CoV-2.

Στην πορεία της απομόνωσης στο σπίτι του η κλινική εικόνα του άλλαξε ραγδαία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εμφανίστηκαν οι πρώτες φλύκταινες στο σώμα του ασθενούς: στο αριστερό χέρι, στον κορμό, στο πρόσωπο, στους γλουτούς και στα κάτω άκρα. Μια διαδικασία που κράτησε τρεις ημέρες, η οποία ώθησε τον άνδρα να πάει στα επείγοντα της πολυκλινικής Rodolico-San Marco. Και να εισαχθεί άμεσα μετά από τη βάσιμη υποψία μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων.

«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει πως τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και του Covid-19 μπορούν να επικαλύπτονται και επιβεβαιώνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των “σεξουαλικών συνηθειών” και των πρόσφατων ταξιδιών των ασθενών, καθώς θεωρούνται πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση. Εάν κάποιος είναι θετικός στην ευλογιά των πιθήκων, συνιστάται ο έλεγχος για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού.

Στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου, ο άνδρας υποβλήθηκε επίσης έλεγχο για περαιτέρω σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η αναζήτηση αντισωμάτων κατά του HIV ήταν θετική.

Η υγεία, πάντως του 36χρονου Σικελού είναι καλή και έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο εδώ και αρκετό καιρό.