Δυνατότητα να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό έχουν όλοι οι πολίτες από 18 ετών και άνω από την Παρασκευή (5/11) καθώς άνοιξε η πλατφόρμα όπου θα μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να μπαίνουν και να κλείνουν το ραντεβού τους. Όπως είναι αναμενόμενο η χορήγηση της τρίτης δόσης φέρνει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης στο ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία που χορηγήθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές στις 29 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι οι παρενέργειες που παρατηρούνται μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είναι «παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας συγκεντρώθηκαν από σχεδόν από 20.000 ανθρώπους που έκαναν μια τρίτη δόση του εμβολίου τους από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η αναμνηστική δόση είχε εγκριθεί για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στη χώρα. Όσοι έκαναν την τρίτη δόση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μετά τον εμβολιασμό τους σε μια εφαρμογή (v-safe).

Σύριγγα με εμβόλιο του κορονοϊού

Οι συχνότερες αντιδράσεις

Ανάμεσα σε αυτούς που συμπλήρωσαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μετά την καθεμία από τις τρεις δόσεις, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% ανέφερε μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% από όσους συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.